Óriási érdeklődés övezte az elmúlt két hét versenybírói és versenyrendezői továbbképzéseit: két alkalommal összesen 135 szakember számára tartottunk oktatást. Az egynapos programon a résztvevők betekintést nyerhettek a Magyar Vitorlás Szövetség szakbizottságainak működésébe és néhány szűkebb témában bővíthették, frissíthették szakmai ismereteiket, hogy felkészülten vághassanak neki a 2018. évi vitorlásszezonnak.

Fotó: Szántó Áron

Nyolcadik éve folyamatosan hirdettük meg a szakemberek éves továbbképzését. 2013 óta a versenybírók rendszeres továbbképzéséhez csatlakoznak a versenyrendezők is, így a programot az MVSZ két érintett szakbizottsága közösen gondozza. A hagyományosan kialakult program szerint a délelőtti blokkokban a bizottságok vezetői mutatják be csapatuk tevékenységeit, eredményeit és adnak tájékoztatást a szakembereket is érintő szabályismereti vagy működési változásokról. Az ebédszünetet követően a képzés valódi szakmai fórummá válik: az elmúlt év tapasztalati alapján változatos előadások és gyakorlatok keretein belül kerül megvitatásra egy-egy téma.

Résztvevők Balatonfüreden
Fotó: Szántó Áron

Külföldi tanulmányaim miatt egy év kihagyással a kezdetek óta tagja vagyok az oktatógárdának, idén pedig a Versenybíró Bizottság friss vezetőjeként a délelőtti beszámolónkat is én tartottam meg. A délutáni szakaszban a versenyeket lebonyolító, szolgáltató testületek együttműködéséről tartottam interaktív előadást, amely során a hallgatóság is gyakran kifejtette szakértő véleményét. Versenybírói oldalról Tusnai Gabi, versenyrendezői részről pedig Fluck Benedek és Dávid Júlia erősítette idén az előadócsapatot.

Interaktív közönség Budapesten

Volt szó viselkedési irányelvekről, nagy mezőnyökre alkalmazható rajtvonal-ajánlásról és nem maradt el a látható és hallható jelzésekkel kapcsolatos szabályok és World Sailing irányelvek ismétlése sem. Újszerű megközelítésként a továbbképzés előkészítésekor a szakemberek szélesebb körét is megszólítottuk, hogy jártasságuknak megfelelően egy-egy témában szeretnének-e rövid előadást tartani, valamint hogy jelentős nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalataikról szeretnének-e beszámolni. Erre a célra hoztuk létre a “soft session” névre keresztelt blokkot, amelyben Jamrik Péter mindkét alkalommal tájékoztatta az érdeklődő közönséget a balatoni rádiós rendszerek fejlesztési irányairól, Budapesten pedig Farkas Péter és Náray Vilmos számoltak még be az EUROSAF csereprogram segítségével gyűjtött élményeikről.

Fotó: Szántó Áron

A résztvevők nagy száma és a továbbképzéseken tapasztalt hangulat, lelkesedés és az eddigi visszajelzések mind azt mutatják, hogy a folyamatos és következetes munka eredményeként a szakemberek szeretnek eljárni az oktatásra, igénylik azt. Bízom benne, hogy idén sem okoztunk csalódást, és hasznos témaválasztással, élvezhető módon sikerült frissíteni az ismereteket a szezon megkezdése előtt. Minden kollégának sok sikert kívánok a feladati ellátása során, találkozunk a versenyeken!