Tíz év folyamatos munkájának elismeréseként tekintek arra, hogy a sportág nemzetközi irányító szervezete, a World Sailing a világ vezető vitorlás versenybíróinak szűk körébe választott.

A World Sailing versenyeken közreműködő tisztségviselőit összefogó bizottsága 2015-ben döntött először úgy, hogy kiemelt szerepekre külön csoportosítják a nemzetközi versenybírókat. A csoportosítás célja, hogy segítsék a szervezet felkérésekkel foglalkozó munkacsoportját abban, hogy a World Sailing kiemelt eseményeire magas szinten képzett és megfelelő tapasztalattal rendelkező szakembereket jelölhessen ki. A vezér versenybírók csoportjába sorolják azokat a kollégákat, akik elegendően tapasztaltak ahhoz, hogy az olimpián, a négyévente megrendezésre kerülő összevont olimpiai világbajnokságon, a világkupa-sorozat versenyein vagy az olimpiai osztályok világbajnokságain a versenybíróság elnökeként szerepelhessenek. A vezető versenybírókat, akik közé engem is beválasztottak, a fenti versenyek és az ifjúsági világbajnokság versenybíróságának szenior szakembereiként jelölhetik ki. A két kiemelt csoportba a hozzávetőlegesen 350 fős nemzetközi versenybíró populáció körülbelül tíz százalékát sorolják. A csoportosítások két évig érvényesek, a besorolással kapcsolatos döntést pedig a versenybírók pályázatai alapján hozzák meg.

Az aarhusi összevont világbajnokságon a Finn osztály vezető versenybírójaként
Fotó: Tóth Bogee

A pályázatban azokat a kiemelt versenyeket kellett feltüntetnem, amelyeken a nemzetközi minősítés legutóbbi megújítása óta szerepeltem, így többek között a 2016. évi riói Paralimpiai Játékokat, a nyári aarhusi összevont olimpiai világbajnokságot és a marseille-i világkupadöntőt, valamint az elmúlt évek Laser és Finn osztályok világ- és Európa-bajnokságait jelöltem meg.

A pályázatomhoz kapcsolódó események jelentős részét egyszemélyes osztályokkal töltöttem
Fotó: Cserta Gábor

Az értékelési követelmények szerint úgy gondolják, hogy a vezető versenybírók alapvetően képesek a meghajtással kapcsolatos 42. szabályt egységesen elbírálni, hatékonyan elnökölnek egy tárgyalást és precízen tudnak elkészíteni egy versenybírói döntést. További meghatározó tulajdonságuk, hogy képesek egy bizottságon belül a vita menetét irányítani és fel tudják oldani a tagok közötti nézeteltéréseket. Jelentős tapasztalattal rendelkeznek az események széles halmazából, kellően fejlett a kommunikációjuk ahhoz, hogy szabálytanácsadókkal kockázatmentesen beszélgethessenek, és képesek éremfutamon döntőbírói szerep betöltésére. Amellett, hogy a versenyeken elvárják, hogy tapasztalatukkal segítsék más versenybírók képességeinek fejlesztését, a nemzetközi versenybírói minősítésre pályázó szakemberek referenciaigazolásai közül is legalább egyet kiemelt csoportba sorolt versenybírónak kell kiállítania. Munkájuk során képesek csapatba szervezni kollégáikat (például egy versenypályán vagy egy munkacsoportban) és példaképként állíthatók más szakemberek elé.

Előadás közben
Fotó: Szántó Áron

Nagy köszönettel tartozom mindazoknak, akik az elmúlt bő tíz évben segítették versenybírói pályafutásomat vagy csak türelmükkel hozzájárultak ahhoz, hogy rengeteg időt és energiát szánhattam erre a tevékenységre. A változatos hazai és nemzetközi tapasztalatok révén rengeteg barátságot kötöttem és olyan életre szóló élményeket szereztem, amelyek a hétköznapi élet kihívásaiban is sokat segíthetnek. A munka azonban nem áll meg, már alig várom az újabb izgalmakat, amelyeket az új szerepben még nagyobb felelősséggel élvezhetek.