Versenybírói döntéshelyzetek című előadásommal nyitottam meg a Magyar Vitorlás Szövetség 2019. évi téli ismeretterjesztő programsorozatát. Az érdeklődőket az aarhusi olimpiai kvalifikációs világbajnokság versenybírói kulisszatitkaiba avattam be, néhány megtörtént esetben pedig ők maguk hozhattak döntéseket.

Bemutatkozásom az előadás kezdetén
Fotó: Rawlabs

A versenybírók és a versenyzők közötti partneri viszonyban fontosnak tartom, hogy szemléletesen be tudjuk mutatni számukra a tevékenységünket. Így szembesülhetnek ugyanis a minket érintő kihívásokkal, ami segíthet egy-egy vitatott eset későbbi magyarázatában. Ez az alapgondolat ihlette az előadásom koncepcióját, amely első szakaszában a versenyszabályok alkalmazási mechanizmusáról és a versenybírói döntési folyamatokról beszéltem általánosságban.

Konfliktusok feloldásának modellje
Fotó: Rawlabs

A szemléltetéshez a 2018. év legnagyobb vitorlásversenye és a világ negyedik leglátogatottabb sporteseménye, az aarhusi összevont olimpiai világbajnokság nyújtott alapanyagot, amelyen a tokiói játékok kvótáinak negyven százaléka talált gazdára. Rövid személyes élménybeszámolómban kitértem a verseny komplexitását okozó tényezőkre, méltattam a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseket és az esemény médiakörnyezetét, valamint bemutattam a versenybíróság összetételét és munkamódszereit. Szó esett arról is, hogy milyen eszközökkel támogattuk az egységes versenybírói szolgáltatást, milyen feladatokat láttam el a Finn osztály vezető versenybírójaként, és hogy milyen élményt jelentett testközelből megélni Berecz Zsombor világbajnoki győzelmét.

Szavazás egy éremfutamot megelőző esetről
Fotó: Rawlabs

Az előadás szakmai szakaszában olyan eseteket válogattam össze, amelyek tárgyalásában magam is érintett voltam. A hallgatóság az olimpiai környezet négy versenyszámát ismerhette meg, és azon belül az osztályokra jellemző konfliktushelyzeteket tálaltam. A történtek leírása után a résztvevők szavazással nyilvánítottak véleményt az esetekről, majd részletes, szabályokkal alátámasztott magyarázattal tisztáztam a tényleges döntéseink okait. Mélységében elemeztük a felborult hajók kikerülésére és az érintkezések elkerülésére vonatkozó szabályokat, több ízben értékeltünk orvoslati kérelmeket, és tisztáztuk a jelhely és a kitérés fogalmai közötti különbséget és kapcsolatot.

Kvíz
Fotó: Rawlabs

A program zárásaként az érdeklődők interaktív kvízben mérhették össze tudásukat. A vitorlássport olimpiai szereplésével és az alapvető szabályismerettel kapcsolatos kérdésekben legjártasabb játékos egy Audi Q7 egy hétvégére szóló tesztvezetését nyerte.

Köszönöm a lehetőséget!
Fotó: Rawlabs

Köszönöm mindenki lelkes részvételét és a lehetőséget, hogy teret kaphatott a sorozatban a versenybírói tevékenység bemutatása.