A világ legnépesebb vitorlásversenyét hatalmas készülődés és fesztivál övezi Triesztben. A napjainkra többezer hajó részvételével, hagyományosan október második vasárnapján zajló megmérettetést számos más esemény veszi körül, így egy héttel korábban a legfiatalabb vitorlázók Optimistben bizonyíthatják képességeiket. Idén meghívást kaptam a Barcolana Young nemzetközi versenybíróságába, következzenek ezzel kapcsolatos élményeim.

A legkisebbek Barcolanája

Az év végéhez közeledve egyre szűkösebbé válik a szabadnapok száma, így újabb versenyek már nagyon nehezen férnek bele a naptárba. Pénteken az irodából szinte azonnal az autópályán folytatódott a nap, hogy estére megérkezzünk Triesztbe. A szállás elfoglalása után kis késéssel csatlakoztunk be a teljes szervezőstáb részére tartott vacsorára, ahol tájékoztattak bennünket arról, hogy a sajnálatos kora esti lövöldözés miatt (bizonyára olvastátok a hírekben…) másnap gyásznapot tartanak a városban, így a versenyt sem lehet elindítani.

Felfedeztük a Miramare-kastélyt

Reggel a helyszínre értünk, gyors megbeszélést tartottunk, majd az összes versenyzőt és kísérőit köszöntötték. Habár sokan már hallottak a kényszerpihenőről, itt tájékoztatták a résztvevőket a város döntéséről, amelyet mindenki csendben vett tudomásul. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szél is gyászolt szombaton, így lényegében nem maradtunk le semmilyen lehetőségről, sőt: a szombati napot városnézéssel töltöttük, így Trieszt legszebb pontjait jártuk be. Varázslatos város, tele történelemmel és építészeti értékkel. Barátságos közeg, kora őszi időjárás és szuper ételek fogadtak bennünket.

A bóra miatt parti halasztással kezdtünk

A tartalmassá váló szombat után lelkesen fordultunk rá a vasárnapra. Erős bórával indult a reggel, így rövid parti várakozás után szállt vízre a 240 hajót számláló mezőny. Szokásos Optimist pályát tűztek, a mezőny méretéből fakadóan azonban két részre osztott rajtvonalról indultak az idősebbek. A fiatalok kevesebben voltak, nekik elegendő volt a szimpla vonal. Három motorossal követtük a versenyzőket, hogy a szabálykövetést elősegítsük és a meghajtással kapcsolatos szabálysértéseket elbíráljuk. A part felől fújó szél a partközeli pályán változatos körülményeket eredményezett, mégis a tervezett három futamot sikerült befejezni.

Két futam között

A hosszú versenynap végén még három tárgyalás várt minket, ezekből kettő hajók találkozásával kapcsolatos óvás volt, egy pedig korai rajtot firtató orvoslati kérelem. A felek szuperül felkészültek: mindenki beszélt (de legalábbis értett) angolul, az esetbemutatás közben igazolta, hogy ismerte a szabályokat, és kellően pontos bizonyítékokat, tanúkat hozott. A nemzetközi versenybíróság miatt a tárgyalásokat angolul tartottuk, szükség esetén pedig a panel tagjai fordítottak. Ahogy a résztvevők, úgy a versenybírók is jellemzően a közeli horvát-szlovén-olasz tengerpartról érkeztek, így a könnyű volt közös nyelvet találni.

Kilátás a híres Vittoria világítótoronyból

A tárgyalásokkal rendkívül hosszúra nyúlt a vasárnap, majd még haza is kellett érni, de rendkívül hálás vagyok a tapasztalatért. Sok régi-új baráttal találkoztunk, és könnyed, stresszmentes hangulatban tudtuk végezni a munkánkat, miközben sok kis vitorlázó fejlődését segíthettük. Nem tapasztaltunk a kísérők részéről indokolatlan tolakodást, nyomásgyakorlást, mindenki érdeke az volt, hogy a gyerekek érezzék jól magukat és élvezzék a versenyzést.