A vitorlázás szabályai nemcsak a versenyzőkre, de az őket kiszolgáló versenyrendezőkre és versenybírókra is vonatkoznak. Az eseményeken történt konfliktusok feloldása általában tárgyalás útján történik, amely eljárását szigorú előírások határozzák meg. Ezek követésében segít a Nemzetközi Vitorlás Szövetség nemrég kiadott, frissített ellenőrzőlistája.

A teljesen dokumentum letölthető ide kattintva, a tárgyalás elnökének szóló emlékeztetőt itt találjátok.
Az ellenőrzőlista hat szakaszból áll kezdve a tárgyalás előtti teendőktől, majd a tárgyaláson történteken át az utólag elvégzendő feladatokat is tartalmazza. A második oldal pedig részletes magyarázatot ad az egyes pontok mögöttes tartalmára. Egy nagyobb nemzetközi verseny minden tárgyalásán gyakorlattá vált, hogy a bizottság egyik tagja folyamatosan vezeti ezt az eljárási jegyzőkönyvet. Többnyire az elnök mellett foglal helyet, hogy kimaradó pontok esetén diszkréten tudja őt figyelmeztetni. Sokan ódzkodnak ettől a sok adminisztrációtól, lévén ezáltal egy újabb papír kerül a dokumentációba a döntés mellé, azonban a később felmerülő problémákra orvoslást jelenthet.
Azaz például hazai szinten több fellebbezés tárgyalásakor tapasztalni azt, hogy a tárgyaláshoz kapcsolódó eljárási követelményeket nem, vagy csak nagyon nehezen lehet ellenőrizni az elérhető dokumentációból. Egy ilyen mellékelt összefoglaló viszont teljes képet ad a munkáról, ami segít a helyzet felderítésében.
Erősen ajánlom, hogy egészítsétek ki a dokumentumtáratokat ezzel a listával, és használjátok minden tárgyaláson. Sosem tudni előre, hogy később mi fogja bizonyítani a helyes eljárást, ezzel kétségkívül sokat biztosíthattok magatokon. Nem ígérem, de szándékom, hogy a szezon megkezdéséig készüljön magyar fordítás a listáról, hogy az angolul kevésbé értő kollégáknak is könnyű legyen a használata.