Tegnap este olvastam a szomorú hírt, hogy nyolcvannyolc évesen elhunyt Paul Elvstrøm, a vitorlássport nagy ikonja, minden idők legsikeresebb versenyzője. A mai bejegyzésemben szeretnék megemlékezni nagy érdemeiről, amelyekkel hozzájárult sportágunk fejlődéséhez, és amelyek miatt rászolgál, hogy hosszú évekig megőrizzük emlékét.
A dán vitorlázó nyolc olimpián vett részt, amelyek során sorozatban négyszer nyert aranyérmet (a két utolsó alkalommal lányával versenyzett) különböző versenyszámokban. Ilyen kiemelkedő teljesítményre a világon vele együtt csak hat sportoló volt eddig képes. Nem csoda tehát, hogy sportsikerei révén 1996-ban Dánia az évszázad sportolójának választotta.
Jelentősen hozzájárult a vitorlás felszerelés fejlesztéséhez: saját cégében árbocokat, bumokat és vitorlákat gyártott. Hozzá fűződik a ma is használatos ventilek működési elvének feltalálása. Népszerűsítette az alba használatát, amely a bumot az árbochoz feszíti le, ezzel lehetővé téve azt, hogy háromnegyedszélben vagy hátszélben úgy kiengedhető legyen a vitorla, hogy a bum nem emelkedik fel. A vitorla csavarodása ezáltal hatékonyan kontrollálható, és az abban lévő erőt arra összepontosíthatjuk, hogy az minél inkább a hajó meghajtását segítse.
Hozzá kötődik a gurtnival elősegített lógás technikájának meghonosítása, amely segítségével erősebb szélben is hatékonyabban lehet vízszintesen tartani a jollékat, így azok nagyobb sebességre képesek. Hosszú távon ehhez elengedhetetlen a megfelelő erőnlét, ezért úttörőként ő fejlesztette ki az első lógópadokat, amelyek segítségével a parton hasonló helyzetben edzhetnek a versenyzők. Napjainkra széles körben elterjedt ez az eszköz elsősorban az optimistes és a laseres versenyzők körében.
A versenyek lebonyolítása során neki köszönhetjük a kapuk feltalálását, amelyek nagy mezőnyök esetén csökkentik a jelek elhagyása körüli tömörüléseket, problémákat. A versenyszabályok fejlődésében is maradandó nyomokat hagyott: ő kezdeményezte a jelek körül zóna fogalmának bevezetését. A 60-as évek elején a zónát két hajótesthossznyi méretűre határozták meg, a jelektől ekkora távolságban rögzítették a jelek elhagyásához kapcsolódó jogokat és kötelességeket. Elvstrømnek köszönhetjük a versenyszabályok oktatását elősegítő magyarázó könyvek első példányának elkészítését is, amellyel az volt a célja, hogy a szabályok értelmezését világszerte egységesítse. Könyve a 70-es és 80-as években lett igazán népszerű, amelyhez a konzultációk megkönnyítése céljából műanyag modellhajókat is mellékeltek. A jól megszokott barátságos zöld borítójú könyv szituációiban következetesen feketével és pirossal színezték a hajókat, így jelezve, hogy ki vitorlázik a szabályok szerint és ki sérti meg azokat.
Híres idézete, ami tartalmazza a sportunkhoz szükséges alapvető szemléletet, jusson eszünkbe gyakran: „Nem nyerted meg a versenyt, ha eközben elvesztetted ellenfeleid megbecsülését.”