A párizsi olimpián az iQFoil váltja az RS:X felszerelést a férfi és a női szörf versenyszámban is, a Magyar Szörf Szövetség pedig nem késlekedett, gyorsan leképezte a hazai versenyrendszerben is változást. Idén ismét a szakmai támogatásommal adtunk keretet a Magyar Szörf Bajnokság eseményeinek, és a pünkösdi hétvégén felkértek az első verseny vezetésére is. A tavaly óta több mint duplájára hízott Open Foil osztály mellett az utánpótlás is népes mezőnnyel képviseltette magát; így küzdöttünk közösen az időjárás szeszélyeivel.

A szörfversenyek kötelező összetevője a jókedv
Fotó: Vihar Gergely

A szörfbajokságon három versenyformában vehetnek részt a sportolók: pályaversenyen, szlalom vagy sebességi versenyen. A pályaversenyek esetében a bajnoki címek versenyek sorozatában szerzett eredményekkel érhetők el, ennek a sorozatnak az első állomását, a Rip Curl Kupát a szövetség balatonaligai központjában szervezték. Az eseményre három osztályban lehetett nevezni. A klasszikus, “vízenjáró” szörfök a Techno 293 és a Raceboard osztályok közül, a foiling, azaz víz felett repülő (szárnysiklásra képes) szöfök pedig az Open Foil osztályt választhatták. Az Open Foil osztály tömöríti a tetszőleges, repülő szörffel induló versenyzőket, a szövetség ezzel a koncepcióval szeretne széleskörű versenyzési lehetőséget kínálni az új technológia iránt érdeklődőknek, a jövőbeli olimpiai felszerelés, az iQFoil pedig ide csatlakozik be alosztályként.

Precíziós foilfelszerelés beveztésre készen
Fotó: Vihar Gergely

A biztonságos lebonyolítás érdekében, valmint amiatt, hogy sok versenyző több osztályban is indul, a klasszikus és a foiling osztályok nem versenyeznek egyszerre. A versenyrendezőség feladata, hogy a várható időjárási körülmények alapján minden napra olyan programot tervezzen, amellyel a legtöbb versenyzési lehetőséget nyújthatja a résztvevőknek. A különböző pályalehetőségek és a versenyzői preferenciák miatt nehéz mindenki számára előnyös döntéseket hozni, pláne, ha az időjárás is kevésbé partner ebben.

A foil futamokhoz legalább annyi szél szükséges, hogy a mezőny többsége képes legyen siklani
Fotó: Vihar Gergely

Szombaton foil futamokkal terveztünk kezdeni a friss délnyugati szélben. Az esőfelhők gyorsan módosították a körülményeket, de végül egy futamot sikerült úgy befejeznünk, hogy a mezőny túlnyomó része képes volt siklani – ez egy fontos kritérium ahhoz, hogy egy esetleges érvénytelenítésről döntést lehessen hozni. A hirtelen felszívódó szélben, a felszerelések gyors cseréjét követően a Raceboard és a Techno 293 osztályokat hívtuk vízre, akiknek már gyenge északkeleti szélben indítottunk futamot. Célba érkezést követően gyors ráindítással kezdtünk bele egy újabb futamba, de a szél rövidesen teljesen felszívódott. 2-3 csomóban már csak pumpálva haladtak a szörfök, így érvénytelenítésről döntöttünk.

Esős vasárnap délelőtt
Fotó: Vihar Gergely

Habár láttuk, hogy vasárnap egész délelőtt eső várható, maradtunk az eredetileg tervezett 9:30 órai kezdésnél, hátha aznap is hibázik az előrejelzés (minthogy szombatra sokkal kitartóbb stabil délnyugati szelet jósoltak). Sajnos a csendes eső győzött, viszont reggel magabiztos figyelmeztetést kaptunk a délután betörő fronttal kapcsolatban. Tudtam, hogy ha lehet is futamot tartani, arra nagyon rövid időablak fog rendelkezésre állni. Megszűnt az eső, kicsit kitisztult az ég, és elindult a front délkeleti szívása. Habár erőben és irányban is hektikus volt, vízre hívtuk a Raceboard és Techno 293 osztályokat.

Népes utánpótlás-mezőny a Techno 293 osztáyban
Fotó: Vihar Gergely

Folyamatos mérések mellett sem tudtunk használható pályát tűzni és rajteljárásig sem jutottunk, az északi part felett viszont tornyosulni kezdtek a viharfelhők – közeledett, ami miatt a figyelmeztetést kaptuk. A versenyzők biztonsága érdekében nem maradt más lehetőség, mint a parti halasztás, hátha az utolsó versenynapon érvényes időkorlátozáson belül szörfözhető tartományban stabilizálódik a szél. Végül a biztonságot szem előtt tartva vetettünk véget a versenynek.

Rendezőcsapatunk stabil magja
Fotó: Vihar Gergely

Azóta lezajlott a bajnokság második fordulója is, és frissebb szélben, több futammal igazolódott a tavasszal megtervezett koncepció működőképessége. Az itthon szerzett tapasztalatokat ugyanúgy átadjuk külföldi kollégáinknak, ahogy ők is segítettek bennünket, bízva abban, hogy a folyamatos tudásmegosztás a lehető legjobb versenyélményt eredményez majd a párizsi olimpia szörffutamain.