Az év során két szervezetben is kiemelkedő szakmai feladatokra kértek fel. Nyár óta a Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró Bizottságát, ősztől pedig már a World Sailing egy a Versenyszabályok Bizottságához kapcsolódó vadonatúj munkacsoportját is vezethetem. Mindkét felkérésre nagy kihívást jelentő lehetőségként tekintek, mert mindkét szervezetben világos célok mentén hagyhatok olyan értékelhető nyomot, ami hozzájárulhat a sport fejlődéséhez.

A Versenybíró Bizottság jól ismert terep számomra. 2009 óta segítettem a bizottság tagjaként a munkát, amely jelentős részét a hazai versenybírói program működtetése, a szakemberek képzése és a versenyszabályok fordítása teszi ki. Az elmúlt években rengeteg erőfeszítést tettünk azért, hogy alulról építkezve, a tapasztalatokból lassan táplálkozva alapjaiban létrehozzuk a ma is üzemelő versenybírói programot. A rendszeres oktatásoknak köszönhetően adott a lehetőség, hogy új szakemberek léphessenek be, a minősített versenybírók pedig folyamatosan naprakész ismeretekkel vértezhessék fel magukat. A szabálykönyv teljes újrafordítása közelebb hozta egymáshoz a szaknyelvet és a mindennapi szóhasználatot, ezzel sokkal szélesebb bázis képes megérteni a versenyszabályokat.

A Versenybíró Bizottság egyik legfontosabb feladata a versenybírók képzése
Fotó: Leopix

A felkérés elfogadásakor azt tűztem ki általános célul, hogy a bizottság szerepét a szervezet alapszabálya szerint szeretném megerősíteni: a feladatunk tehát, hogy mint az Elnökség tanácsadó testülete, szakmai döntés-előkészítő anyagokat készítsünk. Komplex feladatok esetén a hatékony együttműködés tekintetében kommunikációs csatornákat kell nyitnunk más bizottságok felé és minden tevékenységünk vonatkozásában rendeznünk kell a szövetség operatív szervével, a Titkársággal való kapcsolatunkat. A bizottság új Szervezeti és Működési Szabályzatát már a jelenlegi tagsággal együtt dolgoztuk ki, és amint augusztus elején jóváhagyta ezt az Elnökség, komoly munkába fogtunk.

A hazai versenybírói közösség rengeteg értékes kollégát tömörít, ezért a feladataink elvégzése közben szeretném, ha a bizottságon túl erre a szélesebb körre is támaszkodhatnánk. Ezeket az együttműködéseket remélhetőleg az év végére elinduló új szolgáltatásokkal és folyamatokkal tudjuk megalapozni, amelyek járulékos hasznai az egész szervezetet áthathatják majd. A részleteket egyelőre nem szeretném felfedni, a jóváhagyási folyamatokat türelemmel ki kell várnunk…

A virtuális világ újabb érdeklődőkkel ismertetheti meg a sportágat
Fotó: World Sailing

Pár hónappal azután, hogy tavasszal csatlakoztam a World Sailing kérdezz-felelek paneljébe, a Versenyszabályok Bizottság vezetője egy vadonatúj kihívással keresett meg. A szervezet együttműködésbe lépett ugyanis az egyik online vitorlás játékot fejlesztő céggel. Az ezzel kapcsolatosan létrehozott új munkacsoport célja, hogy olyan általános versenyszabályokat készítsen a játékhoz, amelyek a lehető legjobban képzik le a valódi vitorlás versenyzést. A csapatban a téma jellegéből fakadóan fiatal, de természetesen nagyon jól képzett kollégák vesznek részt, akik többségét már jól ismerem korábbi versenyekről. A munkacsoport vezetőjeként igyekszem gyorsan megérteni a pontos feladatot, hogy aztán hatékony munkamódszereket és kommunikációs csatornákat alkalmazva hamar eredményt is tudjunk felmutatni.