A hétvégén egy egészen új kihívást támasztó verseny rendezését vállaltam, ez volt az Alsóörsön és Balatonfenyvesen szervezett High Tech Regatta. Az eseményre a Balaton leggyorsabb egy- és többtestű hajóit hívták meg, hogy pálya- és túraversenyeken mérjék össze képességeiket. A változékony időjárási körülmények ellenére vasárnap délutánra a teljes programot tudtuk teljesíteni, a rendezés során megvalósított megoldások pedig rendre jól vizsgáztak. Mai bejegyzésemben versenyrendezői szempontból szeretném összefoglalni az élményeimet.
Egy verseny csak a leggyorsabb, leginnovatívabb hajóknak. Komoly médiajelenlét. Nyitott és rendezett környezet. Minőségi társasági események. Egy tavaszi beszélgetésen hallottam először ezekről a víziókról. Elindította a fantáziámat, mert ezek együttállását a Balatonon még nem láthattuk, és szeretem az úttörő szerepet. A versenyt megelőző hetekben ezeket a víziókat bontottuk le a megvalósításhoz szükséges építőkockákig.
Azt éreztem a legnagyobb kihívásnak, hogy még nem vitorláztam ezekkel a hajókkal, és csak kevésszer láttam őket versenyezni is. A különböző fejlesztések miatt a mezőny rendkívül heterogén volt, ez bőséges előkészületeket kívánt meg elsősorban a pályaversenyek tekintetében. Sokat kutattam, és számos olyan megoldást választottam, amelyek nemzetközi vizeken már jól teljesítettek. Így például egy olyan speciális rajtvonalat tűztünk ki, amelyen középen helyezkedett el a versenyrendezőségi jelzőhajó, és az egy- és többtestű hajók két oldalt, egymástól elválasztva rajtoltak mellőle. A rajthajót egy-egy, a közelében kitűzött bója védte az ütközésektől. A rövid, 40 percesre tervezett pályafutamokról azt feltételeztük, hogy a hajók – még ha nincsenek is sokan – egymáshoz végig közel maradnak, és különböző szakaszokon is találkozhatnak. A kockázat minimalizálása céljából az up-and-down pálya alján és tetején is egy-egy kaput tűztünk ki. Ezzel sikerült megoldani azt, hogy amint egy hajó elhagyta a kaput, azonnal a pálya közepétől kifelé vette az irányt. Fontos szolgáltatásként tekintettem a VHF rádiós információközlésre. Ennek elsősorban biztonsági oka, másodsorban pedig tájékoztatási funkciója volt. Célom volt, hogy minden hajó időben értesüljön a terveimről, a döntéseim hátteréről. Örültem a versenyzőktől érkező rendkívül sok pozitív visszajelzésnek, ami igazolja, hogy igenis van igény a minőségi VHF rádiós tájékoztatásra.
A versenyt hazai szinten sajátos médiakörnyezet vette körül. A pályafutamokról élő televíziós és online közvetítés készült, a túrafutamról pedig egy velős összefoglaló. A versenyzőket riporterek faggatták, valamint operatőrök és fotósok hada örökítette meg az esemény legjobb pillanatait. Ahhoz, hogy a nézők felé prezentálható termék látványos legyen, természetesen a versenyrendezésnek is bőven alá kell ennek dolgoznia. Folyamatos kapcsolatban voltam a médiacsapattal és támogattuk a nyomkövető szolgáltatás működését. A közérthetőség céljából magyarázatot, értékelést nyújtottunk minden döntésünkhöz, és itthon először alkalmaztuk az olimpiáról és a világkupáról jól ismert numerikus rajteljárást is. Ebben az eljárásban percenkénti jelzésekkel kapnak tájékoztatást a versenyzők a közelgő rajteljárásról. A jelzések pedig olyanok, hogy az folyamat a nézők részére is közérthető.
A versenyrendező csapat magját általam jól ismert, szakmailag magas szinten képzett kollégák alkották, őket pedig a rendező egyesület lelkes önkéntesei egészítették ki. A szombat reggelre készített terveimet a nem várt zivatarlánc érkezése teljesen felborította, de szerencsére a csapat nagyon gyorsan összekovácsolódott, és rendkívül rugalmasan segítettek a feladatok végrehajtásában, amiért rendkívül hálás vagyok. A délutáni túraversenyre érkező 10-14 csomós északkeleti szél aztán mindenkit kárpótolt a délelőtt félbeszakított futamot követően. A vasárnap is tartogatott meglepetéseket, bár úgy gondolom, hogy nagyon megérte a meteorológiai adatok folyamatos elemzése, mert két jó pályafutamot tudtunk rendezni Fenyves előtt.
A két kikötő és a szervezők remek házigazdának bizonyultak: a szombat esti vacsora kellemes beszélgetéseknek teremtett alapot, a folyamatos odafigyelés pedig jól támogatta a verseny gördülékeny lebonyolítását. A részletes tapasztalatokat még bőségesen összegezzük, és bízom abban, hogy legközelebb egy még jobb rendezvényt tudunk majd létrehozni. Köszönöm mindenkinek a sok segítséget, támogatást, a versenyzőknek pedig a részvételt!