A World Sailing és a Virtual Regatta az e-vitorlázásban vadonatúj koncepció mentén indította el a nemzetek kupáját, azt az országok közötti kieséses versenyt, amely végén a világ legeredményesebb e-vitorlás nemzetét díjazzák. Az izgalmas projektben versenyszabály-szakértőként veszek részt, most ilyen szemmel ismerhetitek meg az esemény hátterét.

A World Sailing Virtuális Versenyszabályok Munkacsoportjának vezetőjeként 2017 ősze óta dolgozunk azon, hogy a vitorlássport versenyszabályait a digitális környezetbe adatptáljuk, és így keretet adjunk a már harmadik éve megrendezésre kerülő E-vitorlás Világbajnokságnak. A digitális vitorlázás iránt érdeklődők száma évről-évre, idén pedig hónapról-hónapra rekordot dönt, ennek eredménye, hogy a minél szélesebb közönség bevonása céljából újabb kihívásokat indítanak. Ilyen volt 2019 elején létrehozott e-vitorlás nemzeti bajnokságok koncepciója, és ilyen idén a nemzetek kupája.

E-vitorlás Nemzetek Kupája

Az álom valóra váltásához el kellett készíteni az esemény versenykiírását, itt kerültem képbe, mint a versenyszabályok szakértője. A Virtuális Versenyszabályok megalkotásakor a legegyszerűbb struktúra mentén szigorúan arra törekedtünk, hogy a versenyzés közben előforduló találkozási helyzeteket és a versenyrendezési eljárásokat kezeljük. Akkor még nem tudtuk, hogy a világbajnokságból milyen további események nőhetnek ki, ezért a versenyforma és a pontszámítás szabályai teljes terjedelmükben a versenykiírásban jelennek meg.

De ne rohanjunk ilyen gyorsan előre, nézzük, kik vehetnek részt a versenyben. Minden olyan ország, amely nemzeti bajnokságot is tart, nevezhet egy 10(+1) fős csapatot. A csapatot egy csapatkapitány vagy szóvivő vezeti, aki akár maga is versenyző. A versenyzőket pontos kritériumok mentén kell kiválasztani, hogy az országon belüli képviselet a lehető legszélesebb legyen: szükség van így tényleges csúcsvitorlázókra (olimpikonok, világ- és kontinensbajnokok), a nemzeti bajnokságok legjobbjaira, vitorlásklubok képviselőire, és ügyelni kell mindkét nem jelenlétére is.

A versenyforma

A versenyforma szerint a csapatok először az e-vitorlázásban egyelőre szokatlanul nagy mezőnyfutamokban mérik össze képességeiket, majd az itt elért eredmények alapján rendezik őket párokba, ahol egyenes kieséses rendszerben mérkőznek. A pontszámítás szabályait a vitorlázásban is ismert csapatversenyeken megszokottak adaptációjaként készítettük el, hogy a résztvevők továbbra is a lehető legközelebb érezzék magukat a tényleges vitorlásversenyekhez. A győztes ország azon túl, hogy elviszi a nemzetek kupáját, a jövő évben ingyenesen tarthatja meg a nemzeti bajnokságát, saját virtuális helyszínt fejleszthet a játékban és a csapattagok mindegyike VIP jegyet nyer a Virtual Regatta Inshore játékban.

A megmérettetés szeptember végén indul, amint az országok a nemzeti bajnokságaik végéhez érnek. A szabályok részleteit az ide klikkelve megtalálható versenykiírásban olvashatjátok…

A World Sailing példáját követve egyre több ország vitorlás szövetsége emeli be az e-vitorlázást a stratégiájába, amellyel a sportágat az új résztvevők számára még elérhetőbbé teszik, a sportolóiknak, e-sportolóiknak pedig új megjelenési lehetőséget teremtenek. Bízom benne, hogy ezeket a lehetőségeket hazai viszonylatban is sikerül kiaknázni, és a 2021. évi nemzetek kupáján magyar csapat is szerepelhet majd.