23 szakemberrel bővült a hazai vitorlás versenybírói közösség: a tavaly novemberi tanfolyam után ennyien teljesítették sikeresen a komplex írásbeli vizsgát. A résztvevők intenzív elméleti alapozást követően szimulált helyzetekben bontogathatták szárnyaikat, az idei szezonban pedig már élesben, versenyeken is találkozhatunk velük. Immár tíz éve folyamatosan, egyre bővülő feladatkörrel veszek részt új versenybírók képzésében, ezúttal pedig a Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró Bizottságának vezetőjeként a tanfolyam teljes koordinálását végeztem.

Előadás közben
Fotó: Cserta Gábor / MVSZ

Az összes háttérmunkával együtt egy bő féléves feladat végéhez érkeztünk. Tavaly júliusban hirdettük meg a képzést, amelyre a jellegéből fakadóan legfeljebb harminc jelentkezőt vártunk. A szövetségben a bizottságunk feladata a versenybírói program működtetése, ennek fő elemeként jól képzett szakemberekről kell gondoskodnunk, akik ki tudják szolgálni a hazai versenyek igényeit. A létszámot és a minőséget az időnkénti frissítés garantálja, ezért döntöttünk úgy, hogy 2018-ban képzést hirdetünk vadonatúj jelentkezőknek.

Az előző két tanfolyamhoz képest, amikor a résztvevők jelentős részét a saját generációm tette ki, azaz sok korábbi versenytársamat oktathattam versenybíráskodásra, most jóval nagyobb arányban találkoztam új érdeklődőkkel. Elértük a célunkat abban a tekintetben, hogy életkorban és vitorlázótapasztalatban is nagyon vegyes társaság gyűlt össze. Majdnem kitöltöttük a létszámkorlátot, és nemzetközi viszonylatban is kiemelhető, hogy résztvevők egyharmad arányban nők voltak.

Csak biztos alapokra érdemes építkezni
Fotó: Baldauf Ákos

Korábbi tapasztalataink azt mutatták, hogy a nemzeti szintű versenybírói tevékenység oktatása mellett hangsúlyt kell fektetni a szabályismereti alapozásra is. Ezért a tényleges tanfolyamot megelőzően egy egynapos workshopot szerveztünk, ahol a hajók találkozásával és a versenyrendezéssel kapcsolatos szabályokat tekintettük át. Szemléletes példákkal és történetekkel illusztráltuk az alapvető összefüggéseket, így azok számára is érdekes maradt a téma, akik bőségesebb előzetes ismerettel érkeztek. Habár a workshopon nem volt kötelező a részvétel, szinte az összes jelentkező lelkesen eljött rá.

A workshop és a tanfolyam között kimerítő felkészülési feladatcsomagot adtunk ki, amelyek egyrészt segítettek elmélyíteni a találkozási szabályokat, másrészt pedig a szabálykönyv további, olvasmányosabb részeinek megismerését motiválták. A tanfolyam pénteken délutántól vasárnapig tartott. A pénteki (bemelegítő) napon először a versenybírók feladataival, a szabályok környezetével és a magyarországi versenybírói programmal ismertettük meg a résztvevőket. Részletes bemutatót hallgattak a versenybíróként elvárt magatartásformákról, és megmutattuk, hogyan érdemes felkészülni egy versenyre, hogyan szervezik ott a bírói csapat feladatait.

Egységben az erő: csoportmunka
Fotó: Cserta Gábor / MVSZ

A teljes képzés vaskos gerincét a középső nap adta, amikor az elméleti blokkban a tárgyalásokról és a versenyadminisztrációról beszéltünk. A különböző eljárások mellett szó esett tárgyalási technikákról és bemutattuk egy döntés elkészítésének a folyamatát. A gyakorlati blokkban végül létrejött a szintézis: az eddig elsajátított összes ismeretet felhasználva, csoportmunkában oldottunk meg fiktív helyzeteket, és alkalom adódott egy teljes óvástárgyalás szimulációjára is. A nap végén a sportszerűségnek és a helytelen magatartás témájának szenteltünk egy bő órát. A vasárnapi vizsgát megelőzően képzeletben vízre szálltunk, és a meghajtás bíráskodásába avattuk be az akkor még leendő versenybírókat.

Az éles helyzetekhez hasonlóan, a vizsgán is használható volt a szabálykönyv
Fotó: Cserta Gábor / MVSZ

A minősítés megszerzésének fontos feltétele, hogy a tanfolyam zárásaként sikeres írásbeli vizsgát kell tenni. A vizsga kidolgozására két és fél óra állt rendelkezésre, annak tartalma pedig egy száz szabályalkalmazási kérdésből álló tematikus teszt és két képzeletbeli óvási eset eldöntése. Ahogy a versenybírói tevékenység során, itt is használható segédanyagként a szabálykönyv. A novemberi vizsgaalkalmat követően január elején megtekintési és konzultációs alkalmat szerveztünk, majd január végén a tanfolyamhoz kapcsolódóan egy újabb vizsgaalkalmat biztosítottunk. A két vizsgaalkalmon összesen 23 jelölt vizsgázott sikeresen, így 125 fősre bővült a magyarországi versenybíró közösség.

Sok mosolygós élményt kívánok a versenyeken is!
Fotó: Cserta Gábor / MVSZ

A program összegzéseképpen két dologra vagyok igazán büszke. Egyrészt minden egyes új versenybírónkra, akik időt és energiát nem sajnálva vettek részt a tanfolyamon, készültek, gyakoroltak és izgultak az eredmény miatt. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, gondos felkészüléssel a kevesebb vitorlázótapasztalattal rendelkező jelentkezők is megnyugtató eredménnyel teljesítették a vizsgát. Emiatt pedig büszke vagyok a bizottságunkra, mert elengedhetetlen volt az összes tag lelkes részvétele abban, hogy ilyen színes képzést tudjunk kínálni.