Januárban nagy projektbe kezdtünk a Magyar Szörf Szövetséggel: a teljes bajnoki sorozatukat átölelő éves versenykiírás felhasználóbarát, naprakész struktúrába öntését tűztük ki célul. Március elején közzétették a véglegesnek szánt dokumentumot, és azóta megtartottuk a már szokásosnak nevezhető szezon előtti szabályismereti tréningünket is. Nem gondoltuk azonban, hogy a járványhelyzet miatt ennyi egyedi megoldást kell bevetnünk…

Egy versenykiírás elkészítése komplex feladat. Az előálló dokumentum, mint ajánlat jelenik meg potenciális versenyzők előtt, így alaposan át kell gondolni és világosan szükséges kommunikálni a rendező szervezet által támasztott kereteket. A versenyzők nevezésükkel fogadják el az ajánlatot, amely ezután szerződésnek tekinthető a rendező szervezet és az összes résztvevő között. Ez az oka annak, hogy a későbbiekben már kockázatos a versenykiírás, mint alapdokumentum jelentős módosítása, mert nem kivitelezhető ez úgy, hogy a szerződésben szereplő összes partner számára maradéktalanul elfogadható legyen. Példaként tekintsünk egy kétértelmű pontszámítási rendszert, amely eredményeképp a futamokat követően két versenyző is logikusan le tudja vezetni, miért miért az egyiknek vagy miért a másiknak kellene nyernie a versenyt. Ugye nem szerencsés egy ilyen helyzet?

A 2020. évi Magyar Szörf Bajnokság teljesen új szerkezetű versenykiírással indul

A kihívás pedig még jelentősebb, amikor egy versenykiírás 5 versenyforma (azon belül 10 osztály, és még több kategória) több mint tíz versenyét irányítja. Az egyes versenyekre szóló paramétereket (így tipikusan a futamok részletes időbeosztását, a pályát és a jeleket) az adott eseményekre szóló versenyutasítás fogja tartalmazni, a versenykiírásba viszont minden olyan tartalmat igyekeztünk kiemelni, amelyek a bajnoki sorozat összes versenyén azonosnak kellene ahhoz, hogy az évad végén egységes eredményt lehessen hirdetni. Az általános, alapvetően pályaversenyekre készült előírásokat az speciális versenyformákra (freestlye, sebességi, szlalom és wave) a versenykiírás melléklete egészíti ki.

Természetesen nem a semmiből indult a munka: a szövetség nagyjából húsz éve dolgozik hasonló struktúrában, de az évről-évre fejlesztett versenykiírás mára a vitorlássport fejlődése és a sportág hazai komplexitásának növekedése miatt elveszítette szilárd egységét. Mégis a tavalyi versenykiírás tartalmát tűztük az origóra, és nagyjából 8-10 személyes, telefonos és online konzultáció során készítettünk újabb és újabb iterációkat. Az egyes versenyformák és osztályok szakértői mellett be kellett vonni a szervezésben részt vállaló egyesületeket is, így széles körben törekedtünk elfogadható megoldásra. Nyilván soha nem tudunk tökéletest alkotni, és sok apróság csak a tényleges tapasztalatok alapján fog kiderülni, de igyekeztünk mindenre gondolni, ami az elmúlt években vitás helyzetet hozott.

Majd közzétették a versenykiírást a www.hwa.hu weboldalon, elindultak a sportorvosi vizsgálatok, a versenyengedélyek beszerzése, a tényleges nevezés, és egyre mélyebbre kerültünk a járványhelyzetben. Így el is érkeztünk a versenykiírás első nagy tesztjéhez: hogyan tudjuk a lehető legkevesebb módosítással lekövetni a folyton változó körülményeket azért, hogy a potenciális versenyzők tájékoztatása világos, a szabályzat pedig egységes maradjon?

A színfalak mögül: online szabályismereti tréning 20 résztvevővel

A szezonra a válogatott versenyzők is gőzerővel készülnek. Az elméleti felkészülés egyik állomása már évek óta a szabályismeret fejlesztése, a versenyszabályokkal kapcsolatos tapasztalatok megvitatása. A március harmadik hétvégéje tervezett tréningünket szintén a járványhelyzet miatt kellett újratervezünk. Egy hét halasztással, a körülményekhez igazodva videokonferencia segítségével tartottuk meg. A négyórás programon húszan vettek részt, a tematika pedig magában foglalta a bajnoki sorozat versenykiírásának ismertetését és értelmezését, majd a szörfök találkozására vonatkozó szabályok intenzív, szituációkkal tarkított áttekintését. Egy-egy problémát gyakran a résztvevőkkel közösen gondoltunk végig és oldottunk meg, valamint számos izgalmas kérdést is kaptam. Ezekhez gyakran videós bejátszás is társult, amit szintén mindenki maga tudott követni.

És a tréning valódi résztvevői, virtuálisan

Az élet tehát nem áll meg! Használjuk az otthon töltött időnket a tavaszi felkészülésünk megnyújtására, és alapozzuk meg így még jobban a sikereinket. Köszönöm a Magyar Szörf Szövetség felkérését és bizalmát, hogy egy olyan komoly versenyszervezési projekt részese lehetek, amivel Európában is egyedülálló versenysportot tudunk szervezni a szörfösöknek, valamint hogy évről-évre hasznosan tudjuk eltölteni a szabályismereti képzéseinket!