A lehetőségek megvalósításából kapott visszajelzések újabb lehetőségek felé nyithatnak kaput – ebben a szemléletben kerekedett ki 2018 jurylife-ja is. Pár nappal az újév előtt évzáró bejegyzésemmel szeretném összegezni az elmúlt hónapok fénypontjait, legyenek azok hazai vagy külföldi, parti vagy vízi események. Az összefoglaló kattintható hivatkozásokat tartalmaz a korábbi írásaimhoz.

Kedvenc környezetemben: versenybíróként nemzetközi eseményeken

Az év lehetőségeként mindenképpen az olimpiai osztályok profin szervezett aarhusi összevont világbajnokságára tekintek. A tokiói kvóták negyven százalékáért folyó küzdelemben versenybírónak lenni nagy felelősség és izgalmas kihívás. A majdnem kéthetes eseményt a Finn osztály vezető versenybírójaként töltöttem, emellett pedig rengeteg új tárgyalási tapasztalatot szereztem, amelyek közül életem első kiteboard óvásait emelném ki. A világkupa-sorozat célja, hogy a világ legjobb sportolói az olimpia mellett egy évenként megrendezésre kerülő alternatív csúcseseményen is megmérettethessék magukat. Júniusban Marseille-ben, a 2024. évi olimpiai vitorlásversenyek helyszínén jártam, ahol az elmúlt év sorozatának döntőjén segíthettem a verseny sportszerűségét. A szűk mezőnyökben folyamatos koncentráció volt szükséges, az egységes döntéshozatalt pedig a reggelente szervezett tudásmegosztó találkozóinkkal támogattuk. A világkupa-versenyek jó tulajdonságai közé tartozik, hogy az utolsó napokon minden osztálynak rendeznek éremfutamot, ami segít további gyakorlatot szerezni a döntőbíráskodásban. Augusztusban még egy versenyre visszatértem Marseille-be: a 49er, a 49erFX és a Nacra17 osztályok, azaz a nagy teljesítményű olimpiai versenyszámok junior világbajnokságán találtam magam. Változatos időjárási körülmények között minden nap helyt álltunk a vízen, és a parton is jutott bőven feladat.

Balatoni kihívások versenybíróként és versenyrendezőként

A nemzetközi és a hazai tapasztalatokat a szezon eleji, balatonföldvári Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokság, mint itthon szervezett kontinensverseny köti össze. Az áprilisi esemény kiváló felvezetést jelentett az évadra: népes mezőnyök és számos futam adott lehetőséget a gyakorlásra. Mindig keresem az alkalmat, hogy ténylegesen hazai versenyeken is bíráskodhassak, idén szerencsés voltam e tekintetben. Tavasszal az összes utánpótlás osztályt felvonultató Kereked Kupán vettem részt, ahol a ranglista versenyen minden idők legnépesebb, nyolcfős óvási bizottságot erősíthettem, szeptember végén pedig a legnépesebb utánpótlás osztályok Országos Bajnokságainak óvási bizottságát vezettem. A versenybíráskodás mellett versenyrendezéssel is foglalkoztam. Balatonalmádiban katamaránok versenyének, Keszthelyen pedig a dinamikusan fejlődő 29er osztály egyik évközi ranglista eseményének rendezőcsapatát irányítottam. Biztos vagyok benne, hogy a 29er verseny középső, erős szeles versenynapja ma is minden résztvevőben élénken él. Július közepén a komplex kihívásokat támasztó High Tech Regattán láttam el hasonló vezető feladatot. A Balaton rohanógépei számára szervezett esemény lebonyolítását idén a labilis időjárás és a tavon szervezett más sportesemények nehezítették, azonban bőséges felkészüléssel és a lehetőségekhez mérten gyors reagálással sikerült ezeket ügyesen kezelni.

Sportdiplomáciai és sportszervezési szerepvállalás

Az év visszajelzése számomra a World Sailing novemberi döntése volt, amely szerint sikerrel pályáztam és így beválasztottak a világ vezető versenybírói közé. Hosszú évek kemény munkája alapján komoly elismerésként tekintek arra, hogy felkerülhettem a körülbelül húszfős listára. Sportdiplomáciai szerepvállalásként januárban a nemzeti szakembereink nemzetközi fejlődését elősegítő EUROSAF csereprogram éves találkozóján vettem részt, novemberben pedig lehetőséget kaptam, hogy megfigyelőként csatlakozhassak a World Sailing éves konferenciájára, ahol a vitorlássport összes aktualitását megvitatják. A szabályok értelmezésével és módosításának előkészítésével foglalkozó Q&A (kérdezz-felelek) panel tagjaként és a Virtuális Versenyszabályok munkacsoport vezetőjeként rendkívül hasznos volt első kézből információkat gyűjteni, kapcsolatokat építeni. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen módon részese lehettem az első E-vitorlás Világbajnokság megszervezésének, kivitelezésének. A Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró Bizottságának elnökeként sem unatkoztam. Jelentős eredményként tekintek arra, hogy az idei évtől kezdve a kiemelt hazai versenyekre a bizottságunk döntése alapján az MVSZ jelöli ki a versenybírókat, valamint hogy novemberben a teljes bizottság közreműködésével képeztünk új versenybírókat. A jelentkezők egy interaktív tanfolyam keretén belül sajátíthatták el a versenybíráskodás alapjait, ahol a lelkes résztvevők többsége már sikerrel vizsgázott, és így számítunk is közreműködésükre a 2019. évi eseményeken. A World Sailing konferencia megbízható visszajelzést adott arról is, hogy a magyarországi versenybírói program dinamikus eszközökkel képzi le a nemzetközi elvárásokat, és hazai sportszakembereink számára adottak a lehetőségek, hogy saját motivációjuknak megfelelő fejlődési pályára állhassanak.

Az oktatás, mint a visszaadás egy formája

Nemcsak a sportdiplomáciai szerepvállalásban igyekszem visszaadni mindabból, amit a tevékenységem közben tanulok és tapasztalok, hanem a rendszeres oktatási alkalmakon, előadásokon is. Örömmel vállaltam a felkérést, hogy a februári Budapest Boat Show színpadán panelbeszélgetés formájában avassuk be az érdeklődőket a vitorlás versenyzés részleteibe és folytatódott az Aqua Magazinnal való együttműködés, amelyé részeként minden számban olvashattok tőlem szabályismereti cikkeket. Tavasszal több ízben vettem részt szakemberek képzésében: a hagyományos éves továbbképzések mellett a kiemelt versenyekre felkért versenybírók számára egy rendszerező workshopot tartottunk. Versenyzők oktatása tekintetében kiemelném a nevelőegyesületem, a Balatonfüredi Yacht Club fiatal versenyzőinek szezon előtti tudásfrissítését, de jártam a csopaki Kereked Vitorlás Klubban és a balatonfűzfői BS-Fűzfő Vitorlás Klubban is. Újszerű projektfeladatként segítettem az Optimist osztály világbajnokságra delegált válogatottjának is felkészülni a nagy megmérettetésre.

A tartalmas év összegzéseként köszönöm mindazok támogatását és közreműködését, akikkel valamilyen módon találkoztunk a fenti tevékenységek megvalósításkor, és bízom benne, hogy 2019 is hasonlóképp fog bővelkedni újabb lehetőségekben.

Minden olvasómnak sikeres, sok győzelemmel teli új évet kívánok!