Örömmel jelentem be, hogy a következő négy évben a World Sailing Versenyszabályok Bizottságának tagjaként a vitorlázás nemzetközi versenyszabályainak elkészítéséért felelős csapat részeként járulhatok hozzá a sportág irányító szervezetének munkájához.

Fotó: Gyana Dániel / BYC

A World Sailing tisztújítását követően az Elnökség a tagországok jelöltjei közül állította össze a javaslatát a bizottságok összetételére. A javaslatot a szervezet végső döntéshozó testülete, a Tanács fogadta el.

A bizottságok tagjai a szakterületek világszerte legkiemelkedőbb szakértői, rendszerint nemzetközileg elismert vitorlázók vagy tisztségviselők. A tagországok jelöltjeinek önéletrajzai és ajánlásai alapján olyan szempontok figyelembevételével állították össze a csapatokat, mint a releváns tapasztalat és szakértelem, a nemek egyensúlya és a földrajzi képviselet. A Virtuális versenyszabályok munkacsoport vezetőjeként és a szabályértelmező Kérdezz-felelek panel tagjaként az elmúlt ciklusban közvetve beleláthattam már a versenyszabályok elkészítésének munkájába, mostantól azonban én is az egyike leszek azoknak, akik javaslatokat készítenek és döntenek azokról.

A Versenyszabályok Bizottság tagsága 2025. január 31-ig

Az önkéntes munkát vállaló, 18 főt számláló Versenyszabályok Bizottság feladatai kiemelkednek a World Sailing többi bizottsága közül, mert a Tanács felhatalmazása alapján nemcsak javaslatokat fogalmazhat meg, de a delegált jog eredményeképpen döntéseket is hozhat a fő feladata ellátása során. A négyévente megjelenő versenyszabályok elkészítésén túl a bizottság felelőssége a szabályok hivatalos értelmezéseinek megfogalmazása. A sportág formai és technikai sokszínűségét mutatja, hogy olyan részterületekkel is foglalkozik, mint például a páros- és csapatversenyek, a gyors hajók (akár az Amerika Kupája) versenyei, szörfök és kite-ok, vagy az e-vitorlázás.

Rendkívül büszke vagyok, hogy szakmai tevékenységem alapján érdemesnek találtak arra, hogy magyarként a versenyszabályok legfőbb tudósai között segíthessem a vitorlássportot. Köszönöm azoknak, akik támogattak az eddig vezető úton!