Magyarországon is folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend az e-Vitorlás Világbajnokság színtere, a Virtual Regatta platformfüggetlen e-vitorlásjáték. A Balatonfüredi Yacht Club, a vitorlásversenyeken alkalmazott sportszakmai megoldások vezető hazai innovátora merészet álmodott, és szeptember harmadik vasárnapjára meghirdette az első élő hazai e-vitorlás versenyt. A hétfutamos eseményen különböző osztályokban, a világot virtuálisan körebutazva versenyeztek a résztvevők, mi pedig az e-sportokban megszokott módon, a helyszínen és az online streamben kommentáltuk a futamokat.

Szepivel élőben a helyszínen és online is kommentáltuk a versenyt
Fotó: Pataki Anna

Sokan tudjátok, hogy mennyire vártam, hogy megvalósuljon egy ilyen kezdeményezés. Az e-vitorlázással három éve kerültem szoros kapcsolatba, ekkor kértek fel a World Sailing Virtuális versenyszabályok munkacsoportjának vezetésére. A feladatunk itt az akkor még gyerekcipőben járó játék tesztelése, és a tapasztalatok alapján a versenyszabályok adaptációja volt. Néhány hónap múlva izgalmas szinergialehetőség talált meg a munkámban: az akkor itthon első alkalommal megszervezett V4 Future Sport Festival technikai kiszolgálásának egyik vezető menedzsere lettem. Ezzel bőséges tapasztalatot szerezhettem, hogy milyen rendezvénytechnikai, telekommunikációs és produkciós vonatkozásai vannak egy ilyen élő rendezvénynek.

A BYC-ben minden technika adott volt a rendezvény lebonyolításához
Fotó: Pataki Anna

És itt vagyunk 2020 végén, amikor egy maroknyi lelkes csapat munkájával egyszerre rendezvényként és online produkcióként megvalósult az első hazai élő e-vitorlás mezőnyverseny. Helyszínként a BYC rendezvényközpontja adódott, ahol a résztvevők és az érdeklődők egy nagy LED falon követhették a versenyt, az interneten keresztül csatlakozók pedig a klub Youtube csatornáján láthattak streamet. A versenyforma szerint a nyitósorozatban egy osztályban két-két futamot teljesítettek a résztvevők, így kipróbálták a Lasert, az Offshore Cruisert és a Nacra 17-et. Az olimpiai érzést tökéletesen kiegészítette, ahogy futamról-futamra bejártuk a világ ikonikus versenyhelyszíneit, azok magyar vonatkozásait. Az első futamban például azonnal felismertük a háttérben Aarhus kikötőjét, amely előtt Berecz Zsombor világbajnoki címet nyert 2018-ban, de ellátogattunk Marseilles-be, a párizsi olimpia vitorlásversenyeinek helyszínére is. A hatfutamos nyitósorozatot az éremfutam követte, ahol a SailGP-nek megfelelő futamban, F50-es katamaránokkal dőltek el a végső helyezések: a New York-i helyszínen félszeles rajttal induló, szegélyekkel határolt pályán mérkőzött meg a mezőny.

A játék tetszőlegesen számítógépen, tableten vagy mobilon is fut
Fotó: Pataki Anna

A változó paraméterek gyors váltásokra sarkallták a versenyzőket, hol gyengébb, hol erősebb, hol stabilabb, hol pedig változékonyabb szél fogadta őket. A különböző osztályok hajói pedig a valósághoz hűen más manőverezési képességgel bírnak. Izgalmas, sokszor rendkívül precíz taktikai lépéseket láttunk, és örömmel tapasztaltuk, ahogy sokan a szabályok adta lehetőségeket is ügyesen használták ki, hogy hibára kényszerítsék ellenfeleiket. Ezek azok a tapasztalatok, amelyek kiválóan összekötik a vitorlázást az e-vitorlázással, és oda-vissza hasznosítható tudást eredményeznek.

Versenyzők és szervezők – a rendezvény szempontjából mindannyian elsők
Fotó: Pataki Anna

A saját élmények és a visszajelzések alapján is úgy vélem, hogy sikeres vasárnapot tudhatunk magunk mögött, és közösen bízunk abban, hogy lesz folytatás. Addig viszont ne feledkezzünk meg a nemzetközi virtuális térről, hiszen aktuális az e-Vitorlás Világbajnokság rájátszása, és ténylegesen elindul a Nemzetek Kupája is! A következő alkalomig pedig álljon itt a verseny szerkesztett streamje: