Ha az elmúlt hetekben követtétek a nemzetközi e-vitorlázás eseményeit, már tudjátok, hogy a World Sailing történelmet írt azzal, hogy a hagyományos sportszövetségek közül elsőként juttatott élő e-sport műsorjelet az Olympic Channelre, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos csatornájára. Nem is akármilyet: az Esailing TV közreműködésével két kétórás műsort készített, amelyek során az e-Vitorlás Világbajnokság döntőjében a világ legjobb egyéni játékosát, a Nemzetek Kupájának döntőjében pedig a világ legjobb csapatát nevező országot keresték. A drámai küzdelem játékterét a Virtual Regatta nyújtotta, a háttérben pedig a maroknyi lelkes és innovatív nemzetközi csapat munkájában vehettem részt, mint e-PRO. A továbbiakban lássuk, mit takart ez a szerep.

Az e-Vitorlás Világbajnokság élő műsora az Olympic Channelen

A World Sailing 2017 óta foglalkozik az e-vitorlázással, ekkor kértek fel a Virtuális Versenyszabályok munkacsoport vezetésére, amely eredményeképpen elkészítettük azokat a Virtuális Versenyszabályokat, amelyek a Virtual Regatta Inshore játékban zajló eseményeket irányítják. A cél kettős volt: egyrészt a valódi vitorlázáshoz a lehető legközelebb kellett maradnunk, másrészt pedig a virtuális világhoz szükséges egyszerűsítésekkel, módosításokkal kellett élnünk.

A járványhelyzet az e-sport nagy katalizátora, a világbajnokságon több, mint 300 ezer e-vitorlázó vesz részt
Fotó: Pataki Anna / BYC

A világbajnokság most már három teljes évadát a fenti szemlélet kísérte végig, így született meg idénre az e-PRO szerep. Az e-Vitorlás Nemzeti Bajnokságokat egyértelműen a világbajnokság előeseményeinek tekintik, a Nemzetek Kupájának ötletével viszont egy új horizont nyílt: az egyéni versenyek mellett a csapatversenyzést is felkarolta a szövetség. A hagyományos vitorlás események világában a több versenypályán zajló versenyeken szokás egy PRO-t (Principal Race Officer), azaz fő versenyvezetőt kijelölni, akinek feladata, hogy a futamok levezetésével kapcsolatos összes tevékenységet, a teljes versenyrendezőséget összefogja. A virtuális környezetben kiemelt szakértői funkcióként testesült meg a szerepem. A feladatom a versenyek környezetében alkalmazható szabályok közötti integritás felügyelete volt: elsősorban támogattam a versenykiírások elkészítését és sportszakmailag véleményeztem azokat, és javaslatokat tettem a versenyzők felé közölt információk tartalmára és időzítésére, és az elő események versenyformájára vonatkozóan. Az események alatt szinte folyamatosan rendelkezésre álltam, ha a fenti témákban bármilyen kérdés vetődött fel. Ezeket rövid határidővel, azonnali üzenetek formájában vagy ad hoc videokonferenciákban vitattuk meg, a csapat pedig kiválóan működött. Biztos vagyok benne, hogy az eredmény csak közös munkával jöhetett létre, ennek nagy motorja pedig a World Sailing volt, ahol mertek nagyot álmodni. A csapatunk vezető kommunikációs szakemberből és rendezvényszervezőből, e-sport közvetítésben gyakorlott technikai személyzetből és szakkommentátorból, az e-vitorlázó közösséggel szót értő szervezőből és a szabályok felügyeletét ellátó szakértőből állt – ezzel rendelkezésre állt a puzzle összes darabja, és mindannyian tudtuk, hogy milyen közös célért dolgozunk.

Az e-Vitorlás Nemzetek Kupája kieséses szakaszának meccsformája

Az utazási korlátozások miatt az éves konferencia, ahol a döntőket tartották volna, is virtuálissá vált. Emiatt személyes találkozókra nem adódott lehetőség, de bízom benne, hogy a folytatásban mielőbb visszatérhetünk a utazási szokásainkhoz, és még erősebb szinergiákat érhetünk el. A Nemzetek Kupájának versenyformája a résztvevők visszajelzése alapján tökéletesen hozta a meccsek drámáját. Májusban onnan indultunk, hogy legyenek tízfős csapatok, és majd ők mérkőznek több futamban. Aztán kitaláltuk, hogy nem kell minden futamban az összes játékosnak részt vennie, és így alakult ki az osztályokban és versenyzőkben is óriási mixet eredményező kilenc futam, amivel a kieséses meccsek eldőltek.

Az e-Vitorlás Világbajnokság döntőjének versenyformája

A világbajnokságon az olimpiákhoz hasonlóan nyitósorozatot és éremfutamot terveztünk, itt is különböző osztályokkal, különböző helyszíneken. A végére így csak győzött az igazság: miután a Nemzetek Kupja döntője brit győzelemmel zárult a spanyolok ellen, a világbajnokságot és az azzal járó pénzdíjat az éremfutam hajrájával a spanyol olimpiai Finn válogatott egyik ígéretes versenyzője nyerte. Ez a diadal ismét ráerősít a vitorlássport és a virtuális világ közötti erős kapcsolatra, arra, hogy a tudás és a képességek oda-vissza szállíthatók, és hogy a sikeres vitorlázók játékosként motiválhatják a tágabb közösség részvételét.

A 2020. évi e-vitorlás világbajnok a Finn osztály olimpiai aspiránsa

Rendkívüli öröm számomra, hogy habár az idei külföldi versenyeket mind halasztották vagy törölték, a nemzetközi e-vitorlás csúcseseményekben ilyen hasznos és izgalmas tapasztalatot szerezhettem, és alig várom a folytatást akár hazai, akár világviszonylatban!