A versenybírói tevékenységéhez elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk megfelelő felszereléssel. A felszerelésünk egy részét a versenyek szervezői biztosítják, a másik részéről azonban magunknak kell gondoskodni, hogy személyesen rendelkezésre álljon. A felszerelés címkéjű bejegyzéscsoportban igyekszem segítséget nyújtani a személyes felszerelés beszerzésében, mivel hazai viszonylatban nagyon korlátozottak a lehetőségek. A mostani alkalommal néhány forrást mutatok be, ahonnan a szituációk modellezéséhez szükséges modellhajókat lehet beszerezni.
A tárgyalásokon elengedhetetlen kellék a modellhajókészlet, amely segítségével a versenyzők könnyebben rekonstruálják az esetet. Számos különböző készlet létezik, különböző formában és méretben, természetesen különböző árakban. Haladjunk az egyszerűbbtől a profi felé, így árban is az olcsóbbtól a drágább felé.
A legegyszerűbb megoldás a Norvégiából beszerezhető Sailors’ Quarrel Bag, amely 5 különböző színű, 9 cm hosszú vitorlást, egy rendezőhajót, 3 pályajelet és két nyilat tartalmaz. A vitorlákat a műanyag hajókba belemarták, így a csapásváltás praktikusan a hajó megfordításával történik. A készlet ára postaköltséggel 10 EUR.
A középkategóriába sorolható lehetőség a Királyi Vitorlás Szövetség (RYA) webshopjából megrendelhető, már mágneses talpú készlet. 4 színben tartalmaz 3-3 számozott vitorlást, két nyilat és 4 pályajelet. A készlet ára 30 GBP + postaköltség.
A legprofibb készletet, amelyet a nemzetközi versenybírók java is használ, Ausztráliából lehet beszerezni, közvetlenül a készítőtől, Noel Allentől, aki maga is nemzetközi bíró. Ez a csomag már egy praktikus műanyag dobozban érkezik, amelyben 4×4 különböző színű, számozott vitorláshajó, egy rakat hivatalos hajó (versenyrendező hajó, pályarendező hajó, versenybírói motoros, döntőbírói motoros, szárnymotoros), 9 pályajel és két nyíl található, természetesen mágneses talppal, így fehér táblára is felhelyezhetők. Ennek a készletnek az ára 65 AUD + postaköltség.
A modellhajók nemcsak versenybíróknak lehet alkalmas felszerelés, de edzőknek is praktikus oktatási célra. Ha rendelésre adjátok fejeteket, érdemes körbekérdezni az ismeretségi körötöket, hátha egyszerre több készlet rendelésével a postaköltségen lehet faragni. Ha további lehetőségekről tudtok, kérem, jelezzétek, hogy kiegészíthessem a gyűjteményt.