A tavaszi bemelegítés után teljes sebességre kapcsol az európai vitorlásszezon. Napokon belül én is repülőre szállok, hogy az olimpiai vitorlássport rendszeres, évenkénti csúcsának számító világkupadöntő versenyen bíráskodjak. Ezzel azonban még közel sem teljes a felhozatal: augusztus végéig a hazai események mellett összesen négy hetet tölthetek el az olimpiai környezetben.

Versenybíróként a 2017. évi Laser Radial Női Világbajnokságon
Fotó: Thom Touw

A világkupa-sorozat tíz éve jelenti az olimpiai versenyzés évenkénti csúcseseményét. Két éve kértek fel először a sorozat versenybírói közé, akkor a weymouthi helyszínen megrendezett fordulón vettem részt. A kikötő a 2012. évi londoni játékok vitorlásközpontja volt, az idei döntőt pedig Maseille-ben, a 2024. évi párizsi játékok tervezett helyszínén bonyolítják. Az összesen négy fordulóból álló versenysorozat döntőjére a korábbi fordulók győzteseit és az összegzett állás legeredményesebb hajóit hívják meg. Ezzel az olimpiai versenyszámok középtávon legsikeresebb 20-25 hajóját tömörítik az eseményben, azaz igen koncentrált versenyzésre számítok.

Világkupa Weymouthban, 2016

Néhányaknak, így nekem is részben felkészülési esemény lesz a világkupadöntő. Augusztus első felében ugyanis Dániában rendezik az olimpiai versenyszámok számára négyévente bonyolított legnépesebb eseményt, az összevont világbajnokságot. Santander után második alkalommal vehetek részt versenybíróként a következő olimpiára szóló első kvalifikációs versenyen, ahol idén a tokiói kvóták kétötöde talál gazdára. A nyári verseny abban lesz újszerű a korábbi kiadásokhoz képest, hogy miután 2020-ra harminccal csökkentették a vitorlássport olimpiai kvótáinak számát, az egyes versenyszámokban is kevesebb kvóta lesz elnyerhető. A jelenség azt eredményezheti, hogy míg korábban a hagyományosan erős vitorlás nemzetek már az első alkalommal szinte kockázat nélkül kvótát szereztek, idén nyáron élesedik a verseny és az eredmények többeket érhetnek majd meglepetésként.

2017. évi Felnőtt Laser Európa-bajnokság
Fotó: Szántó Áron

Az eseményre átadott vadonatúj aarhusi vitorlásközpont kiváló infrastruktúrát sejtet a közel 100 nemzet résztvevői számára. Dániai tanulmányaim mellett több ízben jártam a skandináv ország második legnagyobb városában: bíráskodtam például a 2014. évi Laser Radial Európa-bajnokságon (amely versenyt idén áprilisban a Balatonon rendeztek), valamint a 2015. évi Felnőtt Laser Európa-bajnokságon, így a környezet ismerős lesz. A tíz olimpiai versenyszám mellett üde színfoltként lesz jelen a férfi és a női kite. A szervezett előkészületek már versenybírói oldalról is megkezdődtek, hiszen hatalmas feladatot jelent majd a 35 fős versenybíróság koordinálása. Korábbi egyszemélyes osztályokban gyűjtött versenyzői és versenybírói tapasztalataim alapján megtisztelő felkérésként tekintek arra, hogy a Finn osztály vezető versenybírójának választottak az eseményre. A verseny nemcsak sportszakmai szempontból lesz különleges kihívás: arra számítok, hogy az alkalmazott médiatechnológiai megoldásokból is sokat tanulhatok, amelyeket később munkám során kamatoztathatok.

49er FX éremfutamon a 2017. évi Delta Lloyd Regattán

A nyár ívét és keretét a nagy teljesítményű olimpiai vitorlázás junior világbajnoksága adja: augusztus végén visszatérek Marseille-be bíráskodni, ahol a 49er és a 49er FX szkiffek, valamint a Nacra17 katamarán fiatal versenyzői küzdenek majd a győzelemért.

Interaktív szabályismereti tréning fiataloknak

A felsorolt kiemelt versenyek mellett hazai környezetben is feltűnök a nyáron: főleg kishajós eseményeken találkozunk majd, ahol időnként versenyrendezőként, máskor pedig versenybíróként vállalok szerepet. Terveim szerint az ismeretterjesztésben is folyamatos marad a tevékenységem az oktatási alkalmakkal és a rendszeres újságcikkeimmel.