Évindító háromrészes írásomban a vitorlássport versenyszabályaiban szereplő, versenyzők szempontjából legfontosabb újdonságokat mutatom be, miután november-decemberben már pillanatképek formájában megismerkedhettetek velük. Mai, a sorozatban második bejegyzésemben négy változást hoztam el nektek, lássuk, melyek ezek.

A magyarországi gyakorlatban a V lobogót elsősorban a V, mint versenyben lévő nagyhajók jelzéseként és ebből kifolyólag a túraversenyek osztálylobogójaként ismerjük. Az elmúlt években azonban egy másik, nemzetközi világból érkező gyakorlat meghonosításán is dolgoztunk. A kishajós versenyeken, ahol a futamok biztonságos lebonyolítását nagyban segítik a kísérőmotorosok, rendszerint a versenyutasítás határozott meg arra eljárást, hogy ha a versenyrendezőség kitűzte a V lobogót, akkor a megadott rádiócsatornán kellett követni a mentési utasításait. Ezek az utasítások felülírtak más, a versenyterülettől távolmaradásra vonatkozó korlátozó utasításokat, hiszen a folyamatban lévő futamokat eddigre már általában érvénytelenítették.

Ez a nemzetközi gyakorlat jelenik meg az új 37. szabályban és a Versenyjelzésekben, ahol helyet kapott a V lobogó is. A választás alapja a Victor kódlobogó eredeti jelentésével esik egybe: „Segítségre van szükségem!” – jelzi a versenyrendezőség, hogy a saját mentési kapacitását a jelenlévő kísérőhajókkal kívánja bővíteni; ez tipikusan a mentési terv második szintje. A módosítási koncepció nem idegen a versenyszabályokban: a versenykiírásokban, versenyutasításokban gyakorlattá váló szabályok idővel a könyvbe kerülnek (a közelmúltból legismertebb hasonló ilyen az U lobogó előkészítő jelzésként való használata), így a verseny specifikus irányítódokumentumai rövidebbé, versenyzők számára könnyebben olvashatóvá válnak.

Természetesen nem feledkeztünk meg a hazai szokásjog méltó, de szükségszerű kezeléséről sem. Még tavaly nyáron, az akkori Versenybíró Bizottságban készítettünk módosítási javalatot az MVSZ Versenyrendelkezéseihez; ez a szabályzat írta elő a V lobogó használatát a versenyben lévő nagyhajóknak. Az azóta elfogadott módosítás szerint 2021 átmeneti év. A versenyben lévő nagyhajók választhatnak: vagy továbbra is viselik a V lobogót, vagy egy fehér alapon V betűvel ellátott lobogót tűznek ki, azonban 2022-től már csak az utóbbi lesz elfogadott. A módosítási javaslat kidolgozásakor azt is tanácsoltuk az MVSZ-ben, hogy az átmenetet kommunikációs eszközökkel és az új lobogók például nevezési ajándékként való terjesztésével érdemes támogatni. Barkácsmegoldásként azonban a meglévő V lobogónkkal is megfelelhetünk az új előírásnak. Vágjuk el vízszintesen az egymást keresztező piros vonalak metszéspontja alatt, máris megvan a fehér alapon (piros) V betű – köszönöm a tippet Erdélyi Bécinek.

A környezetvédelmi felelősséget a második alapelvünk mellett a korábbi 55. szabály hangsúlyozta. Az 55. szabály a szabálykönyv 4. részének logikusabb átstrukturálása révén mára a 47-es számot viseli, a hulladék szándékos vízbe juttatásának tilalma pedig már nemcsak a versenyzőkre, hanem a támogató személyekre (tipikusan edzők, szülők) is vonatkozik. Ennek eredményeképpen, ha egy támogató személy figyelmeztetés ellenére ismételten megsérti a szabályt, már a hozzá kapcsolódó hajók is büntetésben részesülhetnek.

A hivatkozott szabály nem az egyetlen, ahol új szereplőként megjelentek a támogató személyek: a biztonsággal kapcsolatos alapvető szabályunk (1.1 szabály) 2021-től a támogató személyek számára is előírja, hogy a veszélyben lévőknek minden lehetséges segítséget meg kell adni.

Akik régóta foglalkoznak a versenyszabályokkal, valószínűleg felkapják a fejüket, ha az aktuális 2. szabályt olvassák. „Visszatértünk a 2017 előtti időkhöz?” – kérdezhetik jogosan. Amikor világosan megállapítást nyert, hogy egy hajó megsértette a sportszerűség alapelvét, az utolsó négy évben az óvási bizottság döntésének eredményeképpen kiejthető (DSQ) vagy nem kiejthető (DNE) kizárást kaphatott. Többszöri nekifutás ellenére sem sikerült irányelveket vagy értelmezést készíteni, hogy melyik büntetést mikor célszerű alkalmazni, így ez – habár az óvási bizottságok többsége továbbra is csak DNE büntetést adott az alapelv megsértésekor – esetenként következetlenséget okozhatott a döntéshozatalban. A többségi vélemény az alapvető 2. szabály megsértését egy mezei szabály megsértésénél súlyosabbnak érzi, a nem kiejthető kizárás (DNE) pedig világos különbséget jelez a kiejthető (DSQ) párjával szemben. Ez az oka annak, hogy visszatértünk a 2017 előtti változathoz, tehát az óvási bizottságoknak a továbbiakban nincs mérlegelési lehetősége: ha egy hajó megsérti a 2. szabályt, azt nem kiejthető kizárással kell büntetni.

Távolabbról kell indulnunk, mielőtt el tudjuk dönteni a pillanatképben megjelenő állítás igazságtartalmát. A pálya végigvitorlázásának leírását a korábbi 28.2 szabály tartalmazta, a kifejezés pedig nem kevesebb, mint tizenegyszer köszönt vissza a szabálykönyvben. A szabályban foglalt jelentéstartalmat nem az általános értelmezésnek megfelelően használta a könyv, ezért logikus, hogy a fogalom a meghatározások között kapjon helyet, az előfordulások helyén pedig dőlt betűs szedést alkalmazzunk.

Az új pontszámítási rövidítés a versenyrendezői gyakorlat egy jelentős változását hordozza. Az előző szabályok alapján, ha a versenyrendezőség saját megfigyelései alapján úgy ítélte meg, hogy egy hajó hibát vétett a pálya végigvitorlázásában, a célba érési helyének megfelelően kellett értékelnie, majd óvnia kellett a 28. szabály vélt megsértéséért. Az új szabályok megengedik, hogy a versenyrendezőség (a célba nem ért hajók DNF értékeléséhez hasonlóan) a pálya végigvitorlázásában hibát vétett hajókat tárgyalás nélkül NSC-vel értékelje, amely a benevezett hajók számánál eggyel nagyobb célba érési helyért járó pontot ér. Az így értékelt hajó jogait továbbra is védi az orvoslat intézménye: ha a hajó úgy véli, hogy a versenyrendezőség helytelenül cselekedett, amikor NSC-ként értékelte őt, orvoslatot kérhet. A várakozások szerint azonban az ilyen orvoslati tárgyalások száma jóval alacsonyabb lesz, mint a korábbi, általában nem vitatott bizonyítékokon alapuló óvások száma, ezzel a versenyzőkön és a versenyrendezőségen kívül az óvási bizottság is nyer, mindenki hamarabb ér a vacsoraasztalhoz egy versenynap végén.

A sorozat 1. részét ide klikkelve olvashatjátok…