2021 első heteiben háromrészes bejegyzéssorozattal segítem főként a versenyzők felkészülését azzal, hogy bemutatom a friss versenyszabályokban fellelhető újdonságokat. A záróepizódban az óvási bizottsággal való együttműködés néhány részletét hoztam el nektek, ezek versenybírók számára is hasonlóképp érdekesek lehetnek.

A mentesülés, mentesítés intézménye az előző szabálykönyvben különböző helyeken szerepelt. Általános mentesítésre adott lehetőséget a korábbi 64.1(a) szabály. Ha az óvási bizottság úgy döntött, hogy egy hajó amiatt sértett meg egy szabályt, mert egy másik szabálysértésével erre kényszerítette, akkor a kényszert elszenvedő hajót mentesítették. Két másik eset csak adott szabályok alóli mentesítésre vonatkozott, ezek a 14(b) és a 21. szabályok voltak.

A 2021-2024. évi koncepció szerint a különböző témájú mentesítéseket egy tető alá hozták, a 4. rész felépítésének módosításra pedig kiváló helyet biztosított ehhez a 43. szabályban, a büntetésvállalásról szóló 44. szabály előtt. Ez tökéletesen rímel a Sportszerűség és szabályok alapelv felépítésére is, amely előírja, hogy egy hajó szabálysértése esetén azonnal vállaljon büntetést, kivéve, ha mentesül. A 43. és a 44. szabályokat sorban tekintve, ha a 43. szabály alapján a hajó mentesül, akkor az olvasónak el sem kell jutnia a büntetésvállalásig a 44. szabályban. Továbbá a korábbi 14(b) és 21. szabályok kilógtak a 2. rész szabályai közül, mert a 2. rész továbbra is arról szól, hogy a hajóknak hogyan kell viselkedniük, amikor találkoznak.

A 43.1 szabály három alpontja lényegében a korábbi mentesítési lehetőségeket fogja csokorba. A mentesítés kifejezést a versenyszabályok sajátosan használják, de mivel most egy helyre kerültek a vonatkozó előírások, a fogalmat nem tartották szükségesnek új meghatározásként bevezetni. Ehelyett lényegében a 43.2 szabály mondja el, mit jelent, hogy egy hajó mentesül.

Az új 43. szabály fontos, szintén egységes szemlélete, hogy egy hajó mentesüléséhez nem szükséges az óvási bizottság tevékenysége, hanem a szabályok alkalmazásával automatikusan megtörténik az. A versenyzők gyakorlata korábban is gyakran így működött, de a régi 64.1(a) szabály szó szerint értelmezve ezzel ellentétes volt.

Versenyszervezők számára lényeges információ, hogy a mentesítés szabályát nem módosíthatja a versenykiírás vagy a versenyutasítás. Ennek magyarázata, hogy a hajók találkozási szabályainak működéséhez szorosan kapcsolódik, és azok sem módosítható szabályok. Végezetül, a 21. szabály számának felszabadulása lehetővé tette, hogy a 22-24. szabályok visszanyerhessék régi számukat, az idei évtől újra 21-23. szabályként ismerjük őket.

Az új 64.1(a) szabály kijelenti, hogy az óvási bizottság döntéshozatalakor általánosan a valószínűségek mérlegelésének elvét alkalmazza, kivéve, ha a szóban forgó szabályt mást ír elő. Ilyen szabály lehet a 69. szabály, amely a magasabb, kellő meggyőző erő bizonyítási szinttel dolgozik.

A döntéshozatal szemléletéhez ismernünk kell annak folyamatát: az óvási bizottság úgy nyújt szolgáltatást a szereplők közötti konfliktusok feloldásában, hogy az adott esetnél bemutatott bizonyítékokat megismeri, azokat értékelés közben megfelelő súllyal látja el, és az így előállt halmazból megállapítja a tényeket. A tények összességében azokon az információkon alapulnak, amelyek bekövetkezését az óvási bizottság legvalószínűbbnek gondolja.

Korábbi szabálykönyvek végén megtalálható volt az óvási űrlap, amelyen az állt továbbá, hogy „orvoslati és újratárgyalási kérelem benyújtására is felhasználható”.

Az új könyv azzal, hogy nem tartalmazza az űrlapot, két jelentős gyakorlati kérdést old meg:

  1. A könyvbe kötött űrlapot nem lehetett arra használni, amire való, azaz nem lehetett kitölteni, és beadni a versenyirodán.
  2. Az űrlap, mint a szabálykönyv része a World Sailing rendelkezései alapján csak négyévente volt módosítható, és egyszerűen eljárt felette az idő.

A versenyek idején alapvetően hatféle eljárás kérhető az óvási bizottságtól:

  1. óvás (annak feltételezése, hogy egy hajó megsértett egy szabályt),
  2. orvoslati kérelem,
  3. újratárgyalás (66. szabály),
  4. egyedi megítélés alapján kiszabott büntetések megállapítása (64.6 szabály),
  5. támogató személlyel kapcsolatos jelentés (60.3(d) szabály),
  6. helytelen magatartásra vonatkozó jelentés (69. szabály).

Az új űrlap, amely online lesz elérhető, a tárgyalási kérelem nevet viseli, ezzel tükrözve ennek széleskörű felhasználási lehetőségét. A digitális közzététel nemcsak a kitöltést teszi könnyebbé, de a következő négy év alatt könnyebb lehet módosítani is. Ezekről szól az 5. rész új bevezetője, ezért küldhetők javaslatok az űrlapok fejlesztésére a World Sailing irodának.

De nem válaszoltam még a pillanatkép kérdésére: ahogy eddig sem volt kötelező az óvási űrlap használata, ezután sem kötelező bizonyos űrlapot használni, a kérelmek akár egy üres papíron is beadhatók. Azért javaslom mégis az űrlap használatát, mert felépítése sorvezetőként tartalmazza azokat a kérdéseket, kitöltendő mezőket, amelyek segítségével az óvás vagy egy kérelem érvényes lehet. Más megoldás esetén viszont ismernünk kell az egyes esettípusok érvényességének feltételeit.

Ezzel a tízállomásos túra végére értünk. Bízom benne, hogy élveztétek a kalandot, hasznosnak találtátok a bemutatott újdonságokat, és ez meghozza a kedveteket a szezonra való felkészülés folytatásához. A túra első hét állomását a sorozat korábbi részeiben, az alábbi linkekre klikkelve éritek el.

A sorozat 1. részét ide klikkelve olvashatjátok…

A sorozat 2. részét ide klikkelve olvashatjátok…