Régi vágyam teljesült a mai napon: a rádió-távirányítású hajók orfűi tókerülő versenyét látogattam meg. Egy tavalyi ötlet nyomán kaptam a felkérést, hogy tartsak szabályismertető előadást, konzultációt a modellvitorlázó csapatnak, amelyet a mai napon váltottam be. Az alábbiakban olvashatjátok a beszámolómat a hosszú, de élménydús napról.
Megérkeztünk Orfűre
Reggel korán, már 6 órakor keltem, hogy egy óra múlva tudjunk indulni Budapestről. Az előadás ötletgazdája, Horváth Zsolt segített a le- és visszautazásban, akivel már az odaúton tartalmasat beszélgettünk az aktuális szabályismereti kérdésekről. Délelőtt tartották Orfűn a szezonnyitó ünnepséget, ahol rengeteg ismerőssel futottam össze. A gyönyörű környezetben egy nagyon barátságos társaság fogadott, sok segítő kezet kaptam az eligazodásban.
El tudnék képzelni itt néhány nap pihenőt…
Délután lehetőségem nyílt Biliczky Tibi idegenvezetése mellett megtekinteni a tavat körbe a vízről. Megismertem a tó kialakításának történetét, néhány anekdotát a korábbi időkből. A tókerülőről akkor értek vissza a versenyzők, amikor kikötöttünk. Gyors ebéd (vagy inkább vacsora?) után azonnal indult az előadásom.
Előadás elölről…
Izgatottan fogtam bele, mert tudtam, hogy a résztvevők nagyon különböző alapokkal rendelkeztek a témát illetően. A rendelkezésre álló két óra alatt most csak útjogszabályokkal foglalkoztunk. Biztos, ami biztos, az elején gyorsan áttekintettük az alapokat a saját logikai rendszerem szerint. Az eddigi idei előadásaim bizonyították, hogy talán sikerült egy érthető rendszert találnom, ami könnyen megjegyezhető a versenyzőknek. Az egyre bonyolultabb szituációk felé haladva aztán oldódott a társaság, és konzultációszerű lett a befejezés.
…és hátulról
Nagyon jól éreztem magam, köszönöm mindenkinek a közreműködését a szuper programban. Az előadás várhatóan sokak gondolkodását beindítja majd, és remélhetőleg nem ez volt az utolsó alkalom, hogy ilyen baráti viszonyban tudtunk beszélgetni erről a speciális témáról.
Az elmaradhatatlan panoráma