Breaking news! Hatalmas meglepetés és elismerés! Szeptemberben a vitorlás paralimpia versenybíróságának tagja leszek! A bejegyzés további részében a Balatonfüredi Yacht Club által a témában kiadott sajtóközleményt olvashatjátok…

Weymouthi kilátás a júniusi világkupán… akkor még csak álom volt.
A World Sailing, a vitorlássport nemzetközi irányításáért felelős szervezete, Böröcz Bencét, a világ egyik legfiatalabb nemzetközi versenybíróját is beválasztotta abba a versenybíróságba, amelyik a 2016. évi nyári paralimpiai játékok vitorlásversenyeinek sportszerűségét fogja garantálni. Az esemény három versenyszámban, összesen nyolcvan versenyzővel, szeptember 7-17 között kerül megrendezésre a riói olimpiai helyszínen.
Fotó: Szabó Leó
A vitorlássport 2000 óta teljes értékű, érmet adó szereplője a paralimpiai játékoknak. A versenyen bármilyen testi fogyatékossággal rendelkező sportoló részt vehet. Az indulók képességeit négy tényező, a stabilitás, a kéz funkcionalitása, a mobilitás és a látás figyelembevételével osztályozzák. A nemeket tekintve mindhárom versenyszám vegyes, és azokat tőkesúlyos vitorlás hajókkal bonyolítják. Az egyszemélyes, 2.4mR osztályban minimális fogyatékossággal bíró sportolók versenyeznek. Ebben az osztályban vett részt Pegan Zoltán (Mozgáskorlátozottak Vitorlázó Egyesülete) is a 2008. évi pekingi játékokon, ahol a 14. helyezést érte el. A kétszemélyes, SKUD18 osztályban egy hölgy és egy súlyosan fogyatékos vitorlázó alkotja a csapatot, míg a háromszemélyes Sonarban minden versenyző fogyatékosságát egy 1-7-ig terjedő skálán értékelik, a csapat összes pontszáma pedig nem lehet több mint 12.
Fotó: Cserta Gábor
„Az eredetileg kijelölt versenybírói csapatnak ugyan nem voltam tagja, de egy pár hete megüresedett helyre engem találtak a legalkalmasabbnak. Óriási szakmai elismerésként tekintek erre a lehetőségre. Rendkívül hálás vagyok vitorlás nevelő egyesületemnek, a Balatonfüredi Yacht Clubnak, valamint a nemzetközi Laser és Finn osztályoknak, hogy az elmúlt években kellő lehetőséget kaptam arra, hogy a nemzetközi eseményeiken kiterjedt tapasztalatot szerezhessek, ami méltóvá tehet arra, hogy a paralimpiai játékok versenybíróságához csatlakozzak. A vitorlázás az egyik olyan tündöklő sportág a játékokon, ahol a felszerelés adaptációival a legkülönbözőbb fogyatékossággal rendelkező sportolók is a lehető legegyenlőbb esélyekkel küzdhetnek a győzelemért. Mindent meg fogok tenni azért, hogy a legnagyobb szakmaisággal segítsem a verseny sportszerű lefolyását” – mondta kijelölésével kapcsolatban Böröcz Bence.
Bence négy éve nemzetközi versenybíró. Ez idő alatt gyorsan felívelő karrierjével a hazai események mellett az ifjúsági olimpiai játékok, számos kiemelt nemzetközi verseny, valamint világ- és kontinensbajnokságok versenybíróságának volt tagja, legutóbbi alkalommal már elnöke is. Több alkalommal vett részt olimpiai osztályok számára rendezett versenyeken, ahol megbarátkozott a játékokon jellemző környezettel és hangulattal.
Ezúton is gratulálunk a különleges meghíváshoz, és sok sikert kívánunk az eseményhez és a célok megvalósításához!