A Magyar Szörf Szövetséggel évek óta tartó személyes együttműködésünk keretein belül társelőadóként vettem részt a ma délutáni workshopjukon, amelynek célja a Magyarországon szörf versenyeket rendező egyesületek és szakemberek felkészítése volt a 2016. évi versenyszezonra. A négyórás programon a versenyszervezéstől a versenyrendezés kiemelten fontos témái mellett néhány rövid szabálymagyarázat is belefért.

Az oktatást Utassy Loránd szövetségi kapitánnyal közösen tartottuk, aki mondandójával elsősorban a szövetséggel és a versenyszervezéssel kapcsolatos adminisztratív tudnivalókra, valamint a szükséges felszerelés meglétére fektetett a hangsúlyt. Ezt követően a versenyrendezőség szolgáltatásalapú szemléletén keresztül tárgyaltuk végig a felmerülő feladatokat, felelősségi köröket, érintve csapatszervezéssel kapcsolatos tanácsokat is. Bemutattam a versenypályák formáit, azok variációit, kitűzésük alapelveit, majd hosszasan beszélgettünk a rajtról, amihez számos kérdést is feltettek a résztvevők. A futam közbeni teendők és az azokhoz kapcsolódó nemzetközi irányelvek ismertetése után röviden összefoglaltam a futamok után esedékes parti teendőket. A délután zárásaként rövid kérdéssort válaszoltak meg a résztvevők, amivel igazolták a workshop hasznosságát.
Archív kép korábbi oktatásról
Örömteli tapasztalat, hogy a vitorlázóknál lényegesen kisebb szörfös közösség már évek óta komoly erőfeszítéseket tesz az ismeretterjesztés és az elméleti felkészülés céljából, ami a versenyzők tájékoztatása mellett kiterjed az eseményeket lebonyolító szakemberekre is. A szövetségük erősen támogatja a képzéseket mind szakmailag, mind pedig anyagilag, így motiválva a közösség lelkes tagjait a részvételre. A felkészültségük egyelőre még nagyon heterogén, hiszen a két olimpiai kvótát szerzett versenyző mellett még néhányan rendszeres résztvevői a nemzetközi vitorláséletnek, de többen inkább csak a hazai vizeket látogatják. Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy az érdeklődők tapasztalataikat megoszthassák egymással és egyeztethessék elvárásaikat azért, hogy magas színvonalú versenyrendszert működtethessenek.
Ismerkedés a versenyjelzésekkel
Idei terveim közé tartozik, hogy nyáron részt vehessek legalább egy bajnoki fordulójukon, hogy az ottani tapasztalatok alapján a következő évekre tekintve megvizsgálhassuk annak lehetőségét, hogy a vitorlás és a szörf versenyeket időnként közösen rendezhessük. Ezzel határozottan közeledhetünk a nemzetközi viszonyok között megszokott típusú események felé, és sikeresen megkezdhetjük a két szövetség szakembergárdája közötti átjárhatóság megszervezését.