A World Sailing, a vitorlássport nemzetközi irányító szervezete a Virtual Regattával partnerségben indította útjára az E-vitorlás Világbajnokság második szezonját. A témában személyes vonatkozásom, hogy 2017 ősze óta vezetem az esemény versenyszabályainak megalkotásáért felelős Virtuális Versenyszabályok munkacsoportot.

A világon egyedülálló módon, a World Sailing tradicionális sportszövetségként kezdett el foglalkozni esporttal is. Az első világbajnokságon 74 ország több mint 169 ezer játékosa vett részt. Az online kihívások alapján felállított ranglista nyolc legeredményesebb versenyzője kapott meghívást a sarasotai konferencián rendezett helyszíni döntőre, ahol a győztes először nyerte el az e-vitorlázás világbajnoki címét.

A 2018. évi E-vitorlás Világbajnokság döntősei
Fotó: World Sailing

A 2019. évi kiadásban komoly előrelépés, hogy a döntőben már pénzdíjért folyik a küzdelem. A kvalifikációhoz ezúttal is selejtezőkön kell pontokat gyűjteni, ezek a lehetőségek pedig változatos online kihívások vagy a tényleges vitorlásversenyekhez, például a világkupa-sorozathoz kapcsolódó események lesznek. A kvalifikációs időszak szezonális rájátszásokban csúcsosodik, ahonnan a legjobbak az elődöntőig jutnak. A elődöntő első nyolc versenyzője újra lehetőséget kap, hogy az éves konferencián, idén a bermudai helyszíni döntőben bizonyítson.

Minden játékhoz kellenek szabályok
Fotó: World Sailing

A versenyt A vitorlázás virtuális versenyszabályai irányítják, amely megalkotásáért a World Sailing Versenyszabályok Bizottsága alatt és annak szakmai támogatásával önkéntesen dolgozó hattagú munkacsoport felelős. Nagy öröm számomra, hogy a csapatban Európa legtapasztaltabb fiatal versenybíróival dolgozhatunk közösen. Gyors munkát vártak tőlünk, ezért nagy előny volt, hogy legfeljebb két időzónában lakunk, a fiatalos hozzáállás pedig elengedhetetlen volt az újszerű feladat megoldásához. A szabályok elkészítésekor a hagyományos versenyszabályokat alapul véve két tényező között kellett optimális kompromisszumot találnunk. A vitorlázásban nem jártas játékosok bevonása céljából a lehető legjobban le kellett egyszerűsíteni azokat, viszont a sportág alapvető jellegzetességeit meg kellett tartanunk.

A vitorlázás virtuális versenyszabályai

Amikor belevágtunk a feladatba, a játék már lényegében készen volt. Kezelése pofonegyszerű: csak jobbra-balra kell irányítani a hajót, a vitorlák közül pedig csak a hátszélvitorla fel-lemozgatását kell szabályozni, minden mást automatikusan kezel. A szabályokkal kapcsolatban a program automatikusan hoz döntéseket és ad büntetést. A kezdeti fázisban sokat játszottunk, napközben lényegében minden apró üresjáratot ki tudott tölteni, akár csak 3-4 perc volt az. Próbálgattuk, kritikus szituációkat kényszerítettünk ki belőle, hogy lássuk, hogyan is működik. Amint mindenki értette már egy kicsit, hogy miről szól a projekt, kilistáztuk az összes versenyszabályt, és négy kategóriába soroltuk őket: szükséges / módosításokkal szükséges / nem szükséges / kérdéses, bizonytalan. Sok esetben a feltételezéseinkre, megérzéseinkre kellett hagyatkoznunk, amikor döntést hoztunk egy-egy szabály sorsáról, de végül elkészült a dokumentum első változata. Az ezt követő diskurzusok és a játék további fejlesztése segítettek eloszlatni a kétségeket, és mostanra jutottunk el addig, hogy közzétették a virtuális versenyszabályokat.

A jó eredményhez itt is rengeteg gyakorlás szükséges
Fotó: World Sailing

A játék egyszerűsége adott arra lehetőséget, hogy a szabályok főleg csak a hajók találkozásával kapcsolatos részből és a kapcsolódó meghatározásokból álljanak. Szabálysértés esetén a büntetés a vízen megszokott büntetőfordulók helyett automatikus lassítás, amely közben a vétkes hajó szellemként viselkedik a pályán, azaz nem okoz zavart szelet. Ezzel sikerült kiküszöbölni azt az alapvető kudarcélményt, amit a vitorlázást nem ismerő játékosok szereztek korábban, amikor nem tudták, hogyan mentesíthetik magukat, a program pedig kizárta őket a versenyből.

Felvetődik a kérdés, hogy ha elvégeztük a munkát, van-e még szükség a munkacsoportra. Természetesen van. Dolgozunk azon, hogy rendezett módon kapjunk visszajelzéseket a szabályokról és azok alkalmazásáról, hogy ezeket felhasználva további fejlesztésekre kerülhessen sor a versenyben.

A játék platformfüggetlen
Fotó: World Sailing

Javaslom, hogy próbáljátok ki Ti is minél többen. A játék ingyenes és platformfüggetlen. Játszhattok akár okostelefonon, tableten vagy számítógépen is. Keressétek a Virtual Regatta Inshore játékot!

A versenykiírást és további részletes információkat az esemény weboldalán találhattok…