A World Sailing és az RYA (Royal Yachting Association) partnerségének gyümölcse az új, szabályokat tartalmazó okostelefonokra és táblagépekre elérhető alkalmazás, amely alapvetően ingyenesen hozzáférhető.
A két szervezet saját tudását és tapasztalatit ügyesen ötvözte a projektben. A World Sailing már az előző olimpiai ciklusban felismerte, hogy szükséges hordozható digitális formában is kiadni a versenyszabályokat, de ekkor csak az RRS és az ERS került gyermekded appokba. Itt jöhetett képbe az RYA, amely bőséges szakirodalom-kínálatát az elmúlt pár év alatt a papíralapú kivitelezésről digitális platformra vitte. Így ugyanis sokkal könnyebb aktualitásokkal, hibajavításokkal frissíteni egy-egy kiadványt, valamint napjaink olvasóinak nagy előnyt jelent a könnyed hordozhatóság és a dokumentumokban való kereshetőség egyidejű biztosítása. Aki már használta az RYA elektronikus könyvolvasó alkalmazását, az tudja, miről beszélek: egyszerű appon belüli vásárlások, offline hozzáférhető (letölthető) könyvek, kulcsszavak szerinti kereshetőség, megjegyzések hozzáadásának lehetősége és még sok hasznos funkció jellemzi.
A már most elérhető 2017-2020. évekre érvényes versenyszabályokon (Racing Rules of Sailing), a World Sailing esetkönyvön (World Sailing Case Book) és A vitorlázás felszerelési szabályzatán (Equipment Rules of Sailing) kívül a World Sailing alkalmazás az alábbi kiadványokat mindenképp fogja tartalmazni:
  • RYA esetkönyv (RYA Case Book)
  • World Sailing kérdés-feleletek (World Sailing Q&As)
  • Csapatversenyek esetkönyve (Team Racing Call Book)
  • Párosversenyek esetkönyve (Match Racing Call Book)
  • Offshore Special Regulations
Appon belüli vásárlással, mindössze 13 euróért hozzáférhető lesz egy integrált elektronikus könyv is, ami ezeket együtt, egymásra hivatkozva fogja összekapcsolni, hogy az összefüggéseket még könnyebben felkutathassa az olvasó. Egy kapcsolóval válthatunk majd a különböző versenyformákra (windszörf, csapatverseny, párosverseny, rádió-távirányítású verseny és kiteboard) vonatkozó szabályok között úgy, hogy a függelékek tartalma az eredeti könyvbe integrálva jelenik majd meg.
Egyelőre még csak az Apple felhasználók örülhetnek, de a projekt még közel sem ért véget. Hamarosan, várhatóan 2017 januárjában érkezik az Android verzió is, tavaszig pedig az összes tervezett dokumentum megjelenik az appban. A további tervek között szerepel, hogy nyelvi támogatást is kapjon az alkalmazás, ebben és a helyi jelentőségű szabályok valamint esetek gyűjteményében várhatóan a tagországok szövetségei fogják segíteni a fejlesztőket.
Úgy megörültem az új alkalmazásnak, hogy rögvest letöltöttem és el is kezdtem barangolni benne, javaslom, hogy tegyetek Ti is így!